BRAZILIJA

Lula ima plan za zaustavljanje sječe šuma u Amazoniji do 2030.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Brazilska vlada objavila je da planira ispuniti obećanje o zaustavljanju sječe šuma u Amazoniji do 2030., uz pomoć pojačane policijske stege i drugih mjera protiv ekoloških zločina u najvećoj svjetskoj tropskoj prašumi. 

Pod bivšim desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom, Brazil se pridružio paktu iz 2021. kojim se više od 140 zemalja obvezalo na globalno zaustavljanje deforestacije do 2030. Ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je naslijedio Bolsonara, učinio je to središnjom točkom svoje ekološke politike.

Akcijski plan za sprječavanje i kontrolu rašumljavanja u Amazoniji usklađuje politiku više od deset ministarstava do kraja Lulinog mandata 2027. godine.

Njime se poziva na pojačano korištenje obavještajnih podataka i satelitskih slika u praćenju kriminalnih aktivnosti, regulaciju vlasništva nad zemljom i korištenje ruralnog registra kako bi se pratilo ispravno upravljanje šumama koje se smatraju vitalnima za usporavanje globalnih promjena.

Uništene šume će se obnoviti, a prirodna vegetacija povećati putem inicijativa za očuvanje i održivo upravljanje šumama, navodi se u planu.

Među akcijama koje će se uvesti, vlasti će provjeravati informacije iz financijskog sustava s ruralnim registrom i drugim bazama podataka i satelitskim snimkama kako bi se iskorijenili ilegalna sječa i uzgoj stoke.

Obavještajni financijski podaci mogu primjerice ukazati na kretanje gotovine s kojom se plaća oprema poput motornih pila za sječu ili bagera za ilegalno rudarenje zlata.

Plan također predviđa stvaranje sustava za praćenje drva, stoke i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Amazonije, u vrijeme kad zemlje koje uvoze ta dobra sve češće traže dokaz da oni ne dolaze s iskrčenih šuma.

Planom se također želi razviti zelena ekonomija kojom bi se Amazonija održala bez sječe šuma, a koja će uključivati certifikate za šumske proizvode, tehničku pomoć proizvođačima, proviziju za infrastrukturu, energetsku i internet vezu, kao i poticaje za ekoturizam.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of