SARAJEVO

BiH: Rudari u štrajku upozorenja, nezadovoljni statusom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rudari rudnika ugljena u Federaciji BiH u ponedjeljak su organizirali štrajk upozorenja nezadovoljni zbog kašnjenja isplate plaća najavivši istodobno opći štrajk i prosvjede ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispoštuju.

Rad u ukupno šest rudnika prekinut je na sat vremena a rudari su se na taj oblik provjeda odlučili kako bi iskazali solidarnost s kolegama iz rudnika "Zenica" koji štrajkaju još od 25. svibnja.

U štrajk su stupili jer im još nisu isplaćene plaće kao ni druge naknade za travanj.

Sindikalna podružnica zeničkog rudnika planira prosvjede pred sjedištem vlade Federacije BiH u Sarajevu 8. lipnja jer svi rudnici ugljena posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH koji je u većinskom vlasništvu entitetske vlade.

Direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić ranije je izjavio kako je pravi problem slaba produktivnost odnosno mali prihodi koji spečavaju redovitu isplatu plaća.

Kazao je kako je u prva četiri mjeseca ove godine iskopana tek polovica planirane kolilčine ugljena a zbog te činjenice smanjeni su i prihodi pa rudnik ne može pokriti dospjele bveze zbog čega mu je blokiran račun.

Zenički rudnik trenutačno ima gubitke veće od tri milijuna eura.

Rudnici ugljena i dalje su glavni oslonac prozvodnje električne energije u BiH jer više od 50 posto tog energenta potječe iz termoelektrana. Istodobno su prisiljeni elektranama prodavati ugljen po znatno nižoj cijeni od tržišne.

Postojeće termoelekrane uglavnom se oslanjaju na zastarjelu tehnologiju koja je uzročnik velikog onečišćenja zraka. 

U 2022. BiH je proizvela nešto više od 15 tisuća GWh električne energije a izvezla je nešto manje od četiri tisuće GWh.

Sada je ta država pod pritiskom zahtjeva iz EU da smanji proizvodnju iz termoelekrana i preorijentira se na obnovljive izvore energije jer joj prijeti nametanje pristojbi na emisije ugljičnog dioksida što bi izvoz struje proizvedene eksploatacijom ugljena učinilo neisplativim.

 

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini