MOSKVA

Prosvjedi u mnogim zemljama povodom rođendana ruskog disidenta Navaljnog

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pristaše zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog prosvjedovale su u Rusiji i nizu drugih zemalja kako bi obilježili njegov 47. rođendan u nedjelju.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš objavila je fotografije na Twitteru na kojima se vide pristaše u Japanu, Australiji i Gruziji. Pojedinačni prosvjednici također su obilježili događaj u ruskim gradovima, držeći plakate na javnim trgovima, prije nego što su privedeni, izvijestili su aktivisti za prava.

Navaljni je dao izjavu da je dobrog raspoloženja, ali da bi radije bio s obitelji nego u kaznenoj koloniji 260 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

"Ali život funkcionira na takav način da se društveni napredak i bolja budućnost mogu postići samo ako je određeni broj ljudi spreman platiti cijenu za svoje pravo na uvjerenja", objavio je na Twitteru.

"Što je više takvih ljudi, to manje svi moraju platiti. I sigurno će doći dan kada će govorenje istine i zalaganje za pravdu postati nešto uobičajeno i nimalo opasno u Rusiji."

Najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u zatvoru je pod optužbom za prijevaru više od dvije godine nakon što je osuđen na devet godina.

Navaljnom prijeti do 30 godina zatvora u novom suđenju koje uskoro počinje.

Aktivist je za dlaku preživio trovanje nervnim agensom novičok 2020. i vratio se dobrovoljno u Rusiju nakon liječenja u berlinskoj bolnici.

Drže ga gotovo neprekidno u ćeliji veličine 2 puta 3 metra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater