BERLIN

U Leipzigu se očekuju nasilni prosvjedi ekstremne ljevice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pripadnici ljevičarske scene u Njemačkoj okupljaju se u subotu, unatoč zabrani prosvjeda, u Leipzigu u znak podrške nedavno osuđenoj radikalnoj ljevičarki, a vlasti govore o zapaljenim automobilima i napadima na policiju u mnogim dijelovima grada.

Rano poslijepodne u južnim dijelovima Leipziga zapaljeno je nekoliko automobila i kontejnera za otpad, što se smatra djelom lijevih ekstremista koji se, usprkos zabrani, u Leipzigu okupljaju u znak podrške nedavno osuđenoj ljevičarki Lini E. Ona je ovog tjedna osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog organiziranja fizičkih napada na pripadnike ekstremne desnice.

U noći s petka na subotu u mnogim dijelovima grada je dolazilo do sukoba između pripadnika ekstremne ljevice i policije. U tim sukobima je, prema priopćenju policije, ozlijeđeno dvadesetak pripadnika policije.

U subotu poslijepodne Ustavni sud u Karlsruheu je odbacio tužbu po hitnom postupku kojom su lijeve aktivističke grupe htjele poništiti odluku višeg upravnog suda u  Saskoj, koji je zabranio prosvjed u strahu od izgreda i sukoba ljevičara i policije i opasnost po javni red i mir.

Policija od jučer kontrolira vlakove koji voze prema Leipzigu. Aktivisti ljevičarske scene pozvali su istomišljenike iz cijele Europe na prosvjed u Leipzig.  

Još je u srijedu u Dresdenu, nakon objave presude protiv grupe ljevičara, došlo do nasilnih prosvjeda pripadnika krajnje lijevog političkog spektra.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater