ANKARA

Počeo drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turci su u nedjelju započeli glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem bi Tayyip Recep Erdogan mogao produžiti svoju vladavinu na treće desetljeće i ustrajati na sve autoritarnijem putu Turske, snažnoj vanjskoj politici i neortodoksnom gospodarskom upravljanju.

Uoči nedjeljnog drugog kruga predsjedničkih izbora sve ukazuje na to da će Recep Tayyip Erdogan (69) ponovo pobijediti i zakoračiti u treće desetljeće na vlasti. 

Iako su uoči prvog kruga ankete ukazivale na to da će ga oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu spriječiti da osvoji treći mandat, čini se da će vlast ostati čvrsto u Erdoganovim rukama. 

Erdogan je u prvom krugu osvojio 49,5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora. Njegov protukandidat Kilicdaroglu je osvojio pet postotnih bodova manje. 

Anketa uoči drugog kruga pokazuju predviđaju da će Erdogan osvojiti od 52 do 55 posto glasova. 

U tjednima prije prvog kruga parlamentarnih i predsjedničkih izbora 14. svibnja, koje su mnogi analitičari najavljivali kao ključne za povijest Turske, analitičari su predviđali da će uz podršku raznorodne, ali ujedinjene oporbe, Kilicdaroglu napokon okončati dva desetljeća Erdoganove vladavine. 

No pokazalo se da dugovječni turski vođa još uživa narodnu podršku unatoč gospodarskoj krizi i visokoj inflaciji zadnjih godina te unatoč bolnim posljedicama razornog potresa iz veljače na jugoistoku zemlje.

Dodatni, ali ne i neočekivan udarac Kilicdaroglu je nanio Sinan Ogan, kandidat ultranacionalističkog saveza ATA koji je u prvom krugu bio treći s oko pet posto osvojenih glasova. Ogan je odlučio u drugom krugu podržati Erdogana.

Glasanje je počelo u 8 ujutro po lokalnom vremenu (05:00 GMT) i završit će u 17 sati (14:00 GMT). Očekuje se da će ishod biti jasan do rane večeri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater