NEW DELHI

Modi otvorio novu zgradu indijskog parlamenta u sklopu preuređenja Delhija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Narendra Modi otvorio je u nedjelju tijekom svečane ceremonije novu zgradu indijskog parlamenta, moderan kompleks koji je dio velikog plana njegove hinduske nacionalističke stranke po kojemu bi se preobrazila britanska arhitektura iz kolonijalnog doba u glavnom gradu New Delhiju.  

Inauguracija i obnova središta New Delhija temeljena na indijskoj kulturi, tradiciji i simbolima provodi se godinu dana prije parlamentarnih izbora na kojima će Modijeva Indijska narodna stranka (BJP) s hindusko nacionalističkim programom tražiti treći mandat za redom.

Rano ujutro Modi je održao tradicionalne molitve izvan kompleksa na ceremoniji kojoj su nazočili i najvažniji ministri u vladi.

Zatim je zapalio tradicionalnu lampu unutar parlamenta.

Potom je premijer ušao u parlament uz glasno klicanje okupljenih, među kojima su bili vladini dužnosnici i parlamentarci.

Mnogi su uzvikivali: "Modi, Modi".

"Ovaj novi kompleks bit će dokaz samopouzdane Indije", rekao je u obraćanju.

Događaj je bojkotiralo 20 oporbenih stranaka koje su poručile da je Modi prekršio protokol kako bi inaugurirao novi kompleks i privukao pozornost jer je to, smatraju oni, trebala učiniti predsjednica pošto je to formalno najviša funkcija u zemlji.

"Ako otvorimo novu zgradu parlamenta bez oporbe, to znači da u zemlji ne postoji demokracija. To je nepotpun događaj", kazala je čelnica oporbe Supriya Sule novinskoj agenciji ANI.

Tijekom ceremonije, službenik parlamenta pročitao je poruku predsjednice Droupadi Murmu kojom je ona pozdravila Modijevo otvaranje kompleksa.

Modijeva vlada odbacila je argument oporbe, poručivši da nije prekršen nikakav protokol i da premijer poštuje ustavnog poglavara zemlje.

Novi parlamentarni kompleks središnji je dio projekta vrijednog 2,4 milijarde dolara, čiji je cilj zasjeniti značaj građevina iz kolonijalnog doba u središtu glavnoga grada, utirući put modernim zgradama s jasnim indijskim identitetom.

Kasno u subotu Modi je na Twitteru rekao da je novi parlament "doista svjetionik naše demokracije".

Novi parlament ima ukupno 1272 mjesta u dva doma, gotovo 500 više od stare zgrade, i najmanje tri puta više prostora za smještaj novih zastupnika u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Kompleks parlamenta trokutastog oblika nalazi se preko puta starog parlamenta kružne strukture, koji su izgradili britanski arhitekti Edwin Lutyens i Herbert Baker 1927., dva desetljeća prije neovisnosti Indije.

Stari će parlament postati muzej.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of