WASHINGTON

Biden i McCarthy postigli načelan sporazum o podizanju javnog duga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki predsjednik Joe Biden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin McCarthy postigli su načelan sporazum o povećanju limita američkog javnog duga od 31,4 bilijuna dolara, kazali su izvori bliski pregovorima.  

Bijela kuća i republikanska većina postigli su načelan sporazum kojim će se izbjeći bankrot američke vlade, kazala su dva izvora upućena u pregovore. 

"Nisam, međutim, siguran da je baš sve riješeno. Možda je ostala sitnica ili dvije koje treba završiti", kazao je drugi izvor. 

Biden i McCarthy razgovarali su 90 minuta telefonom u subotu navečer. Dvije pregovaračke strane upravo rade na finaliziranju sporazuma, javljaju američki mediji. 

Bez dogovora o podizanju plafona zaduživanja države koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara Sjedinjene Države mogle bi se naći u situaciji da kasne ili da uopće ne mogu ispuniti svoje financijske obveze, bilo u pogledu plaća, mirovina ili naknada svojim vjerovnicima.

Taj dosad neviđeni scenarij bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u Sjedinjenim Državama, s mogućom 'zarazom' koja bi se proširila na cijelo globalno gospodarstvo.

Bilo kakav dogovor koji Biden i McCarthy morat će proći kroz podijeljeni Kongres, gdje McCarthyjevi republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu od 222 naprema 213 zastupnika, a Bidenovi demokrati kontroliraju Senat s tijesnom većinom od 51 naprema 49.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini