VARŠAVA

Poljski parlament usvojio zakon o ruskom utjecaju, po oporbi je to lov na vještice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljski zastupnici podržali su u petak zakon o osnivanju povjerenstva za ispitivanje ruskog utjecaja u zemlji, što je oporba kritizirala kao vladin lov na vještice protiv političkih protivnika u izbornoj godini.

Vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) kaže da je liberalna oporbena stranka Građanska platforma (PO) dopustila Poljskoj da postane opasno ovisna o ruskim fosilnim gorivima dok je PO bio u vladi od 2007. do 2015., postavljajući pitanja jesu li članovi PO-a bili pod utjecajem Moskve. 

PO je odbacio tu kritiku, a oporbeni političari su zakon nazvali "Lex Tusk". Tvrde da je cilj zakona eliminirati lidera PO-a i bivšeg premijera Donalda Tuska s političke scene prije izbora koji će se održati u listopadu ili studenom. 

"Ako gospodin Donald Tusk ima nešto na savjesti...trebao bi strahovati", rekao je glasnogovornik PiS-a Rafal Bochenek.

Povjerenstvo će istraživati razdoblje od 2007. do 2022. i osobama za koje se utvrdi da su djelovali pod ruskim utjecajem moći će na deset godina zabraniti da imaju pristup povjerljivim informacijama ili da obavljaju poslove s s javnim sredstvima, čime bi ih se uklonilo s javne dužnosti.

Članove povjerenstva birat će parlament u kojemu PiS ima tijesnu većinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini