BEOGRAD

Beograd: Pripreme za skup Vučićevih pristaša "Srbija nade"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz cijele Srbije u Beograd u petak pristižu autobusi sa sudionicima skupa "Srbija nade", na koji je pristaše pozvao srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, reagirajući na prethodne masovne građanske prosvjede u prijestolnici.

Okidač tim masovnim prosvjedima bile su dvije tragedije s početka svibnja, u kojima je u beogradskoj osnovnoj školi i selima u okolici Mladenovca ubijeno 18 osnovnoškolaca i mladih, a 20 ih je ranjeno, što je potaknulo masovne građanske prosvjede i kritike vlasti za toleriranje i promicanje nasilja u javnom prostoru i medijima.

Srpska napredna stranka u četvrtak je pozvala "sve ljude dobre volje" da dođu na "najveći skup u povijesti Srbije“, a Vučić je najavio da će govoriti kao predsjednik Republike, a ne kao vođa stranke i ponuditi nova rješenja i dijalog "s onima koji misle drukčije".

Organiziranje skupa prate brojne objave na društvenim mrežama iz kojih se doznaje da su mnogi djelatnici javnih poduzeća i državnih institucija pod pritiskom da sudjeluju na skupu. Prema najavama iz SNS, očekuje se više od 100.000 ljudi.

Na društvenim mrežama tijekom dana pojavile su se i fotografije autobusa u Čačku išaranih porukama protiv SNS i Vučića, a iznad autoceste na ulazu u Beograd nepoznati autori postavili su transparent "Dobrodošli izdajnici".

Reporteri beogradskih medija zasad ne svjedoče o tenzijama na beogradskim ulicama, gdje je već nekoliko tisuća ljudi koji su od jutros pristigli u Beograd.  

Ispred Skupštine Srbije s koje će se Vučić obratiti pristašama postavljena je velika pozornica, a javni prijevoz u središtu grada bit će preusmjeren. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum