MADRID

Štrajk sudskih službenika utjecao na 700.000 predmeta u Španjolskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Blizu 45.000 službenika na sudovima diljem Španjolske krenulo je u ponedjeljak u štrajk tražeći povećanje mjesečnih plaća za 350 do 430 eura, izvijestio je tamošnji sindikat CSIF.  

Službenici su prekinuli rad između 10 sati i 13 sati, a to će nastaviti raditi svaki dan sve do ispunjenja zahtjeva, poručili su. Prijete da će paralizirati rad sudova jer su nezadovoljni što je nedavno odobreno povećanje plaća državnim odvjetnicima, ali ne i njima. Državni odvjetnici su dobili veće plaće nakon svog štrajka i prosvjeda koji su trajali od kraja siječnja do ožujka.

Sindikat je priopćio da se 85 posto od ukupno 45.000 službenika odazvalo pozivu na štrajk, zbog čega je u ponedjeljak bilo usporeno, odgođeno ili otkazano 700.000 sudskih sporova u Španjolskoj.

"Štrajk je utjecao na desetke tisuća predmeta, a nastavi li se ovako, bit će potrebne dvije godine da se nadoknadi propušteni posao", navedeno je u priopćenju sindikata.

Prema riječima jedne odvjetnice, štrajk je utjecao na sve osim na "kaznene progone s uhićenim osobama".

Ministrica pravosuđa Pilar Llop obećala je razgovarati s predstavnicima sindikata i pozvala službenike da "misle na građane" i "ne nanose štetu".

Sindikat je za srijedu najavio cjelodnevni štrajk i okupljanje prosvjednika ispred zgrade ministarstva pravosuđa u Madridu.

U Španjolskoj su prošle godine cijene osjetno porasle, napose hrane, no u ožujku je inflacija usporila. Opći porast cijena iznosio je 3,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Za usporedbu, inflacija u Hrvatskoj bila je 10,5 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum