KIJEV

Zelenskij: Rusko predsjedanje Vijećem sigurnosti "potpuna propast" institucije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u subotu da je rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti koje je 1. travnja preuzela Rusija "apsurdno" i pokazuje "potpunu propast" institucije. 

Ranije u subotu ukrajinski dužnosnici oštro su se usprotivili ruskom predsjedanju, proceduralnoj jednomjesečnoj dužnosti, nazivajući je "najgorom prvotravanjskom šalom" i "pljuskom međunarodnoj zajednici" te podsjetili da je zadnji put Rusija predsjedala u veljači 2022. kada su njezini vojnici izveli potpunu invaziju na Ukrajinu. 

"Nažalost, to su .. očito apsurdne i razorne vijesti", rekao je Zelenskij u večernjem obraćanju naciji.

Ruske bombe usmrtile su u petak petomjesečnog dječaka, rekao je ukrajinski predsjednik. 

"A istodobno Rusija predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a. Teško je zamisliti nešto apsurdnije što ilustrira potpunu propast takvih institucija", rekao je.

Kremlj je rekao u petak da planira "obaviti sve zadaće" koje mu pripadaju predsjedanjem.  

Sjedinjene Države u četvrtak su pozvale Rusiju da "postupa profesionalno" kada bude obnašala tu ulogu i kazale da je one neće blokirati. 

Stalne članice Vijeća sigurnosti su uz SAD i Rusiju još Velika Britanija, Francuska te Kina i raspolažu pravom veta.

Vrijeme je za opću preobrazbu globalnih institucija, uključivo Vijeća sigurnosti, poručio je Zelenskij.

"Reforma je očito nužna kako bi se spriječilo da teroristička država i bilo koja druga država koja želi postati teroristička - uništi mir", poručio je Zelenskij. 

Ranije u subotu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je da je rusko presjedanje "najgora prvotravanjska šala", "pljuska međunarodnoj zajednici" i "snažan podsjetnik da nešto nije u redu s načinom funkcioniranja međunarodne sigurnosne arhitekture".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je da je riječ o "još jednom silovanju međunarodnog prava... Entitet koji vodi agresivni rat, krši norme humanitarnog i međunarodnog prava, uništava povelje UN-a, negira nuklearnu sigurnost, ne može predvoditi ključno svjetsko sigurnosno tijelo".

Predsjednik Zelenskij prošle je godine kazao da Vijeće sigurnosti treba reformirati ili rasformirati i optužio je to tijelo da nije poduzelo dovoljno koraka za sprječavanje ruske invazije.

Također je pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater