BERLIN

Karlo III. u Bundestagu pohvalio njemački angažman u Ukrajini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski kralj Karlo III. je u svom govoru pred njemačkim parlamentom Bundestagom u četvrtak pohvalio njemački angažman u Ukrajini i ukazao na snažne veze između Velike Britanije i Njemačke.

"Bezbrojni životi su uništeni, sloboda i ljudi su nemilosrdno gaženi u Ukrajini. Sigurnost Europe i demokracija su ugroženi", rekao je Karlo III. govoreći pred Bundestagom.

On je posebno istaknuo njemačku pomoć Ukrajini i nazvao ju hrabrom.

"Odluka Njemačke da Ukrajini pruži snažnu vojnu pomoć je iznad svega hrabra, važna i dobrodošla", rekao je Karlo III. pred njemačkim parlamentom i zaključio kako su Njemačka i Velika Britanija preuzeli vodeću ulogu u pružanju pomoći Ukrajini.

"Velika Britanija i Njemačka su kao najveći europski dobavljači oružja Ukrajini reagirali odlučno i donijeli zajedničke odluke koje bi možda još donedavno bile nezamislive", rekao je britanski kralj.

Povijesne poveznice Njemačke i Velike Britanije

Karlo III. se tijekom govora, kojeg je velikim dijelom održao na njemačkom jeziku, zahvalio na iskazanoj sućuti koju je Njemačka pokazala nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II. prošle godine.

Prije toga je predsjednica Bundestaga Baerbel Bas podsjetila na važnu ulogu koju je kraljica Elizabeta II. odigrala u procesu pomirenja Njemačke i Velike Britanije nakon Drugog svjetskog rata.

"Povezanost Velike Britanije i Njemačke seže daleko u prošlost i stara je gotovo dva tisućljeća", rekao je Karlo III. te je pritom istaknuo i obiteljske veze kraljevske obitelji s Njemačkom.

Karlo III. je veći dio svog govora posvetio povijesnim i kulturnim vezama Velike Britanije i Njemačke spominjući pritom popularnost pop grupa poput Beatlesa, koji su svoju karijeru započeli u Hamburgu ili njemačkog banda Kraftwerk pa sve do humora Monty Pythona.

"Uvjeren sam da će duga povijest naših naroda biti proširena za još mnoga poglavlja", rekao je Karlo III. na kraju govora koji je popraćen dugotrajnim pljeskom.

Karlo III. već je jednom 2020., tada još kao prestolonasljednik, govorio pred Bundestagom na dan sjećanja na poginule u proteklim ratovima.

Razgovori s kancelarom Scholzom i obilazak ukrajinskih izbjeglica

Drugog dana svog trodnevnog boravka u Njemačkoj britanski kralj započeo je sastankom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, nakon čega se susreo i s gradonačelnicom Berlina Franziskom Giffey, ali nakon ovih susreta nije bilo priopćenja za javnost.

Nakon govora u Bundestagu Karlo III. bi trebao posjetiti prihvatni smještaj za ukrajinske izbjeglice na bivšem aerodromu Tegel, nakon čega odlazi u Brandenburg, u posjetu britanskim vojnicima koji tamo vježbaju zajedno s njemačkim vojnicima.

Trodnevni boravak Karla III. Njemačkoj završava u petak posjetom Hamburgu.

Trodnevni posjet je započeo u srijedu kada je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier Karla III. uz vojne počasti dočekao ispred Brandenburških vrata.

Polovica građana Njemačke vidi posjet Karla III Njemačkoj kao znak približavanja Britanije Njemačkoj nakon brexita, pokazalo je istraživanje objavljeno drugog dana posjeta. Posjet Njemačkoj prvo je njegovo putovanje u inozemstvo kao novog britanskog kralja.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of