KIJEV

Ukrajina napala grad pod ruskom kontrolom daleko od bojišnice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajina je u srijedu napala željezničko skladište u gradu Melitopolju koji je pod ruskom okupacijom duboko iza prvih linija, u vrijeme sve otvorenijih prijetnji Kijeva da će provesti protuofenzivu protiv ruskih snaga čija zimska ofenziva nije uspjela.

Nepotvrđene fotografije na internetu prikazuju eksplozije na noćnom nebu nad Melitopoljem, središtem okupacijskih vlasti u Zaporižji, jednoj od pet ukrajinskih pokrajina koje je Rusija anektirala.

Napad su potvrdili izgnani gradonačelnik i ruska novinska agencija TASS koja je, pozivajući se na promoskovske dužnosnike, izvijestila da je pogođeno željezničko skladište i da su grad i okolna sela ostali bez struje.

Melitopolj, u kojem je prije rata živjelo 150.000 ljudi, željezničko je čvorište ruskih snaga na jugu Ukrajine i dio kopna koje povezuje Rusiju s okupiranim Krimom.

Zasad nema informacija čime su Ukrajinci gađali to područje. Grad je izvan dosega raketa HIMARS, ali jest u dosegu novijeg oružja poput projektila JDAM i GLSDB koje su obećale Sjedinjene Države.

Rusija je u utorak objavila da je srušila GLSDB, prvi put od početka rata u Ukrajini.

Napad se dogodio nakon najava Kijeva da bi uskoro mogao pokrenuti protuofenzivu protiv ruskih snaga koje nisu uspjele ostvariti neke značajnije pobjede u mjesec dana dugoj zimskoj ofenzivi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum