KIJEV

U glasovitu kijevskom samostanu vjernici mole za zaštitu od "nepravednog" izgona

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nekoliko stotina vjernika sudjelovalo je na liturgiji u glasovitom samostanu u Kijevu, gdje se redovnici Pravoslavne crkve povezane s Moskvom protive odluci vlasti da do srijede moraju iseliti.

Samostan Kijevo-pečerska lavra iz 11. st., na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, sjedište je Ukrajinske pravoslavne crkve koja je do ruske invazije u veljači 2022. bila u nadležnosti Moskovske patrijaršije.

Ta je Crkva u svibnju proglasila raskid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom čiji je patrijarh Kiril svesrdno branio rat protiv Ukrajine. No vlada u Kijevu misli da je ta Crkva zapravo ovisna o Moskvi.

Ukrajinske vlasti su naredile redovnicima da najkasnije do srijede isele iz samostana, ali oni odbijaju otići.

"To je nepravedno", rekao je za AFP arhimandrit Nikon, odgovarajući na pitanje u tom velikom kompleksu poznatom po svojim pozlaćenim kupolama, smještenom na brijegu iznad obale Dnjipra, u povijesnom središtu Kijeva.

Situacija je bila mirna tijekom jutra, izvijestili su novinari francuske agencije, ali nije isključeno prisilno iseljenje tijekom dana: "Sve je moguće, đavao nikad ne spava".

Stotine vjernika sudjelovale su na liturgiji, neki su bili i izvan crkve, po veoma hladnom vremenu, dok je snijeg pomalo padao.

"Ovo je samovolja. Vlada prekoračuje svoje ovlasti. Ova bezbožna vlada nas progoni, nas pravoslavne", rekao je Mikolaj (49).

"To će završiti loše za ukrajinski narod", dodao je rekavši da je riječ o "političkoj odluci". "Branit ćemo naše svetište. Kada mene tuku šutim, ali kad mi napadnu Crkvu moram je braniti", istaknuo je.

Nadstojnik samostana, metropolit Pavlo, podsjetio je prošlog tjedna vjernike na "dužnost obrane ovog svetog mjesta".

Ministarstvo kulture je sredinom ožujka objavilo da se poništava odluka o zakupu po kojoj se ta Crkva mogla besplatno koristiti dijelom Lavre, uz obrazloženje da su "prekršeni propisi o korištenju državne imovine".

U srijedu je Grigorij Karasin, predsjednik Odbora za međunarodnu politiku Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, osudio "tešku povredu prava svake osobe na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti". Optužio je ukrajinske vlasti da "nastavljaju politiku stalne diskriminacije etničkih i vjerskih manjina koje žive u Ukrajini".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom