SARAJEVO

BiH: U Sarajevu zbog ramazana skraćuju školske sate

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Sarajeva bit će skraćena tijekom mjeseca ramazana, odluka je što ju u srijedu usvojila skupština Sarajevske županije.

Uz samo jedan glas protiv te dva suzdržana usvojena je inicijativa za skraćenje školskih sati, koju je podnio zastupnik Muamer Bandić iz Stranke za BiH (SBiH), jedne od članica vladajućeg bloka čiju okosnicu čine SDP, Narod i pravda (NiP) te Naša stranka (NS).

Županijsko ministarstvo obrazovanja tako je dobilo nalog da provede ovu odluku koja bi bila na snazi od ovog tjedna, a vrijedila bi do 24. travnja, kada završava jednomjesečni dnevni post koji je obveza za vjernike muslimanske vjeroispovijesti.

Zastupnička inicijativa podnesena je uz obrazloženje kako se učenicima i zaposlenima u školama mora osigurati slobodno vrijeme kako bi stigli na iftar, odnosno večernji objed.

Ovo je prvi put u poratnoj povijesti da se u nekom dijelu BiH donosi ovakva odluka, a u komentarima na društvenim mrežama i portalima prevladale su kritike i čuđenje, posebice stoga što slične zamisli nisu uopće bile na dnevnom redu ni dok je Sarajevskom županijom vladala Stranka demokratske akcije (SDA), koja održava bliske veze s Islamskom zajednicom.

"U glavnom gradu sekularne države, čitav mjesec skraćena nastava zbog ramazana. Šta trebaju sad raditi roditelji djece koja nisu muslimani? Da svu djecu upišu u Katolički školski centar?", jedna je od poruka u komentarima čitatelja na portalu Klix.

Drugi čitatelji koji su se deklarirali kao vjernici isticali su kako je vjera privatna stvar zbog koje se ne smiju tražiti nikakve povlastice.

Prema posljednjem popisu stanovništva, koji je u BiH proveden 2013., u Sarajevskoj je županiji bilo nešto više od 400 tisuća stanovnika, od kojih su se 83 posto izjasnili kao Bošnjaci, Hrvata je bilo nešto više od 17 tisuća odnosno 4,2 posto, a Srba oko 13 tisuća ili nešto više od tri posto.

Nešto više od 36 tisuća stanovnika ili 8,8 posto izjasnilo se kako pripada drugim etničkim skupinama.

To je drastična promjena strukture stanovništva u usporedbi s popisom iz 1991., kada je na teritoriju koji danas čini Sarajevsku županija tadašnjih Muslimana, a današnjih Bošnjaka, bilo oko 50 posto, Hrvata sedam posto, a Srba 27 posto.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum