BERLIN

Berlin na referendumu odlučuje o ubrzanju klimatske neutralnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stanovnici Berlina u nedjelju 26. ožujka izlaze na referendum na kojem bi trebalo biti odlučeno o tome treba li njemački glavni grad postati klimatski neutralan do 2030., što je mnogo prije nego što je to sadašnjim zakonom predviđeno.

„Naš je cilj smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 70 posto do 2025. u usporedbi s 1990., a do 2030. bi emisija trebala biti smanjena za 95 posto“, stoji u proglasu saveza „Berlin 2030. klimatski neutralan“.

Trenutno zakon o promjeni korištenja energenata za grad-saveznu pokrajinu Berlin predviđa smanjenje emisije ispušnih plinova do 2030. i klimatsku neutralnost do 2045.

Politika: nerealistični ciljevi

Dosadašnja koalicijska vlada u Berlinu, sastavljena od socijaldemokrata, zelenih i stranke Ljevica, odbacila je ovaj cilj kao potpuno nerealističan.

„Berlin ne može potpuno sam, isključen od ostatka Njemačke i Europske unije, postići klimatsku neutralnost 15 ili 20 godina ranije od svih ostalih“, stoji u obrazloženju vlade.

I u ovom sazivu parlamenta Berlina sve zastupničke skupine su odbacile zahtjeve iz referenduma.

Inicijatorima su šanse za realizaciju dodatno smanjene nakon iznenađujuće pobjede demokršćana (Kršćansko-demokratska unija CDU), na ponovljenim izborima krajem veljače, koji također odbacuju ovu ekološku inicijativu.

„Mi nosimo odgovornost za budućnost ovog grada i u to naravno spada i zaustavljanje klimatskih promjena. No mi istodobno nosimo i odgovornost za to da ovaj grad ostane donekle financijski prihvatljiv, ali i za to da opskrba energijom bude osigurana“, rekao je u petak vjerojatni novi gradonačelnik Berlina Kai Wegner, čiji CDU trenutno sa socijaldemokratima pregovora o formiranju koalicije koja bi sljedećih pet godina vladala Berlinom.

Gradonačelnica na odlasku Franziska Giffay (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) rekla je da ljudima jasno treba reći da je klimatska neutralnost Berlina već 2030. potpuno isključena.

„Inicijatori referenduma ljudi mažu oči praznim obećanjima“, rekla je Giffay.

Podrška ekologa i umjetnika

No savez „Klimaneustart“ je oko sebe okupio široki krug istomišljenika poput, u Berlinu prilično utjecajne, Udruge za zaštitu stanara, pokreta Friday for Future, ali i brojne pripadnike stranke Zeleni i Ljevica koji, za razliku od svojih stranačkih čelnika, podržavaju ovu inicijativu.

I brojne kulturne udruge u Berlinu su obećale podršku, između ostalog i koncertom na glavnom prosvjedu koji bi u subotu trebao biti održan pored Brandenburških vrata i na kojem bi, između ostalih, trebali nastupiti i članovi poznatih berlinskih grupa poput Einstürzende Neubauten.

Inicijatori su još u studenome Berlinskom senatu predali sakupljenih, potrebnih 245.000 potpisa. Iako je sakupljen dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma, za njegov uspjeh nije dovoljna jednostavna većina onih koji će na referendum izići nego 25 posto od ukupnog broja birača u Berlinu, što znači nešto preko 600.000 glasova „ZA“.

Unatoč tomu što se i znanost pokazala skeptičnom oko postavljenog cilja, inicijativa „Klimaneustart“ uživa podršku brojnih gradova u Njemačkoj i Europi, među kojima su i München i Kopenhagen.

Jedan referendum je već ignoriran

Socijaldemokratsko-zeleno-ljevičarska vlada nedavno je ignorirala rezultat referenduma u kojemu se tražilo oduzimanje stanova velikim kompanijama koje, po mišljenju inicijatora, utječu na vrtoglavi rast stanarina u Berlinu.

Vlada aktualne gradonačelnice Giffay je, unatoč tomu što je u rujnu 2021. 59 posto birača, što je preko milijun građana, glasalo za oduzimanje, osnovala povjerenstvo koje je trebalo odlučiti na koji način bi ovaj rezultat trebalo provesti u djelo, ali ovo povjerenstvo još uvijek nije donijelo odluku.

Analitičari smatraju kako je  referendum o klimi važan ne toliko zbog realne mogućnosti da bi zakon zaista mogao biti promijenjen koliko zbog signala koji građana šalju politici kako je potrebno činiti više na ostvarenju klimatskih ciljeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini