NEW DELHI

Čelnik indijske oporbene Kongresne stranke Rahul Gandhi diskvalificiran iz parlamenta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indijski parlament diskvalificirao je čelnika oporbene Kongresne stranke Rahula Gandhija u petak, dan nakon što ga je prekršajni sud osudio na dvije godine zatvora u slučaju klevete povezane s prezimenom premijera Narendre Modija.

Gandhi je "diskvalificiran iz članstva Lok Sabhe", stoji u obavijesti parlamenta, referirajući se na donji dom parlamenta.

Gandhi (52) je proglašen krivim za govor iz 2019. u kojem je rekao da se lopovi prezivaju Modi. Komentirao je to tijekom kampanje uoči prošlih općih izbora.

Gandhija je osudio sud u zapadnoj državi Gujaratu, koji mu je također odobrio jamčevinu i uvjetnu kaznu na mjesec dana.

Gandhijev bliski suradnik rekao je da se vođa već pridržava sudskog naloga i da nije došao u petak u parlament.

Čelnici Kongresne stranke rekli su da se pripremaju žaliti višem sudu.

"Ova bitka će se voditi i pravno i politički", rekao je Pawan Khera, glasnogovornik stranke.

"Rahul Gandhi neće prestati postavljati teška pitanja i razotkrivati ortački kapitalizam i aktivnu ulogu ove vlade u njegovu promicanju i zaštiti", rekao je.

Ranije tijekom dana, članovi Kongresne stranke u nekim su dijelovima zemlje prosvjedovali protiv Gandhijeve osude i dvogodišnje zatvorske kazne.

Dužnosnici Kongresne stranke opisali su presudu kao politički motiviranu i okrivili Modijevu vladu i njegovu vladajuću stranku Bharatiya Janata (BJP).

"BJP se boji uspona Rahula Gandhija i on predstavlja izravnu prijetnju Modijevoj vladi", rekao je Pradip Bhattacharya, zastupnik Kongresne stranke iz države Zapadnog Bengala.

Predsjednik BJP-a J. P. Nadda odbacio je optužbe i rekao da je Gandhi uvrijedio dio Indijaca koji slučajno imaju isto prezime kao premijer Modi.

"Jedna je stvar ispitivati vladu u vezi s politikom, to bi se smatralo zdravom raspravom, ali jasno je da Kongresna stranka nikada nije slijedila takva pravila", rekao je za Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum