PARIZ

Francuski parlament velikom većinom izglasao novi nuklearni plan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski parlament velikom je većinom u utorak glasao za vladin plan nuklearnih ulaganja, dan nakon što je vlada jedva preživjela glasovanje o povjerenju u vezi s planom mirovinske reforme.

Plan nuklearne obnove, čija je ključna točka planirana gradnja šest novih nuklearnih reaktora, prihvaćen je s 402 glasa za i 130 protiv. U ponedjeljak je 278 zastupnika podržalo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja koji je predvodila oporba, a nedostajalo im je samo devet glasova od 287 potrebnih za obaranje vlade.
„Nakon Senata prošlog mjeseca, donji dom je večeras velikom većinom glasao za nuklearni plan…rezultat zajedničkog rada u borbi protiv klimatskih promjena i jamčenju našeg energetskog suvereniteta“, napisala je na Twitteru francuska premijerka Elisabeth Borne.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi ponovno preuzeti inicijativu s novim reformama u nadolazećim tjednima nakon što je njegova vlada zamalo pala zbog plana mirovinske reforme. Nuklearna energija je jedno od pitanja oko kojih se njegova centristička stranka slaže s konzervativnom Republikanskom strankom kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje.
„Naš cilj je učiniti Francusku državom koja ne stvara emisije ugljika i suverenom državom“, na Twitteru je napisala ministrica energije Agnès Pannier-Runacher i dodala da je to prvi temelj za „ogromni projekt ponovnog pokretanja naše nuklearne industrije“.
Rekla je da u procesu izgradnje novih nuklearnih elektrana administrativne procedure ne bi trebale usporavati produljenje vijeka postojećih niti izgradnju novih.
„S ovim projektom pokrećemo najveću znanstvenu, industrijsku i humanističku avanturu koja je našoj zemlji poznata još od sedamdesetih“, rekla je Pannier-Runacher.
Macron namjerava započeti izgradnju prvog nuklearnog reaktora sljedeće generacije EPR2 prije kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u svibnju 2027. i to u sklopu plana vrijednog 52 milijarde eura za izgradnju šest novih reaktora.

Ovaj plan dolazi nakon što je Francuska pretrpjela višemjesečne zastoje u svojoj postojećoj "floti" od 56 reaktora zbog čega je proizvodnja nuklearne energije pala na najnižu razinu u 30 godina. Prva generacija EPR-a koja se gradi u Flamanvilleu, u zapadnoj Francuskoj, godinama kasni, a potrošene su milijarde preko proračuna. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater