KOTOR

Kotor 1214. put proslavio svog zaštitnika sv. Tripuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sveti Tripun, zaštitnik biskupije i grada Kotora, proslavljen je u nedjelju 1214. put, središnjom proslavom na otvorenom, u nazočnosti velikog broja hodočasnika, građana i vjernika Boke kotorske.

Svečanošću ispred glavnih gradskih vrata, prijavkom i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji gradske glazbe Kotora uputio pred katedralu svetog Tripuna.

Prvom majoru Bokeljske mornarice Graciji Abović, predat je prijavak, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo svetog Tripuna.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit splitske nadbiskupije, te apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije.

U ime domaćina, kotorske biskupije, vjernike i hodočasnike pozdravio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, koji je podsjetio da se sveti Tripun slavi 1214. put.

Euharistijskom slavlju i procesiji ulicama grada prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović.

Euharistijskom slavlju pristvovali su nadbiskupi i biskupi splitsko-makarski, riječki, zadarski, dubrovački, šibenski, hvarski, prizrensko-prištinski, barski, mostarsko-duvanjski, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, šibenski, svećenici kotorske biskupije.

Sveti Tripun koji se slavi 3. veljače, odlukom Kotorske biskupije od 2000. slavi se proslavom na otvorenom, procesijom ulicama grada prve nedjelje nakon trećeg veljače, jer je to neradni dan.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater