KINŠASA

Kongo jača sigurnosne mjere uoči Papina dolaska

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlasti Demokratske Republike Konga jačaju sigurnosne mjere uoči posjeta pape Franje glavnome gradu Kinšasi.

Nekoliko je četvrti u Kinšasi ograđeno radi zaštite Pape i papinskog izaslanstvo tijekom posjeta.

Osim lokalne policije i vojske, zemlja je zatražila potporu vatikanskih sigurnosnih službi i američkog FBI-a, rekao je za dpa glasnogovornik vlade Patrick Muyaya.

Papa Franjo posjetit će DR Kongo i Južni Sudan tijekom svojeg šestodnevnog međunarodnog putovanja koje počinje njegovim dolaskom u utorak u Kinšasu. Papa planira ostati u Kinšasi do petka.

Vrhunac posjeta bit će misa na otvorenom u srijedu u vojnoj zračnoj bazi N'Dolo. Nadbiskup Kinšase Fridolin Ambongo očekuje da će misi prisustvovati više od milijun ljudi, dok drugi procjenjuju da bi moglo doći čak dva milijuna vjernika.

Katolička crkva ima značajan utjecaj u Kongu, istočnoafričkoj državi s oko 100 milijuna stanovnika. Crkva je pomogla oblikovati povijest zemlje i nastavlja uvelike utjecati na političke odluke.

Posjet pape Franje probudio je nade, posebno u krizom pogođenim istočnim regijama zemlje, gdje su nedavno eskalirali nasilni sukobi između pobunjeničkih skupina i vlade.

Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice, u Kongu ima oko 5,5 milijuna raseljenih osoba koje su zbog sukoba ili katastrofa morali napustiti svoje domove. Papa se planira sastati s nekima od njih tijekom svog boravka u zemlji.

Papa Franjo trebao bi u petak napustiti Kongo te krenuti prema južnosudanskome glavnom gradu Džubi, gdje bi trebao ostati do nedjelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater