HELSINKI

Finska i dalje želi ući u NATO zajedno sa Švedskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Finska ostaje pri svojem planu da uđe u NATO u isto vrijeme kada i Švedska, rekao je u ponedjeljak finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, dodajući kako se nada da će to biti najkasnije u srpnju. .

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je u nedjelju naslutiti da bi Ankara mogla pristati da Finska uđe u NATO prije Švedske, a sličnu izjavu u ponedjeljak je dao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. 

"Naša žarka želja je i dalje da uđemo u NATO zajedno sa Švedskom", rekao je Haavisto na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Turska je prošli tjedan suspendirala pregovore sa Švedskom i Finskom o NATO-u zbog prosvjeda u Stockholmu na kojima su prosvjednici zapalili Kuran.

Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjev za članstvom u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu i to moraju odobriti sve zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza. Turska i Mađarska još nisu ratificirale instrumente o njihovu pristupanju u Savez.

"I dalje smatram samit NATO-a u Vilniusu u srpnju važnom prekretnicom kada se nadam da će obje zemlje najkasnije biti primljene u članstvo NATO-a", rekao je Haavisto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum