JERUZALEM

Izraelska vlada kažnjava obitelji palestinskih napadača

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izraelske vlasti zapečatile su obiteljsku kuću Palestinca koji je ubio sedam osoba, kao i kuću 13-godišnjeg napadača iz Istočnog Jeruzalema koja će također biti srušena, pošto je vlada u nedjelju najavila oštrije mjere protiv terorista. 

U četvrtak je u Jeninu na Zapadnoj obali u sukobima s izraelskim vojnicima ubijeno devet i ranjeno 20 Palestinaca, u operaciji za koju je Izrael rekao da je provedena radi uhićenja pripadnika militantne skupine Islamski džihad. Nakon toga slijedili su palestinski napadi na sinagogu u Jeruzalemu sa sedam mrtvih i 12 ranjenih te napad u Istočnom Jeruzalemu s dvoje ranjenih.-

Nakon protuizraelskih napada u Istočnom Jeruzalemu, dijelu svetoga grada koji je Izrael okupirao i anektirao, premijer Benjamin Netanyahu najavio je "snažan" odgovor.

Njegov sigurnosni kabinet je odlučio na izvanrednom sastanku da će kuća Khayrija Alqama, 21-godišnjeg napadača koji je u petak ubio šest Izraelaca i Ukrajinku blizu sinagoge, nakon čega ga je policija ubila, "biti zapečaćena i odmah zatim srušena".

Vlada je u nedjelju otišla i korak dalje odlučivši da će zapečatiti kuću počinitelja subotnjeg napada u istočnom Jeruzalemu, premda u njemu nije bilo mrtvih.

Izrael je dosad rušio samo kuće Palestinaca koji bi ubili Izraelce. Tom su postupku prethodile obavijest obitelji i žalba.

Majka Khayrija Alqama je zadržana u pritvoru s još četiri osobe, izvijestila je policija, od 42 osumnjičenika uhićena nakon pucnjave u petak u četvrti židovskih naseljenika Neve Yaacovu.

No u slučaju Khayrija Alqama kuća je brzo zapečaćena, bez prethodne obavijesti i mogućnosti žalbe, što je mjera "donesena uz posvemašnje nepoštovanje vladavine prava", rekao je Dani Shenhar iz izraelske organizacije za ljudska prava HaMokea.

Naoružavati više  

Izrael smatra da rušenje kuća Palestinaca optuženih za napade ima učinak odvraćanja, ali kritičari takvu praksu smatraju kolektivnom kaznom.

Netanyahuov kabinet je uz to najavio da će se "obiteljima terorista koje podupiru terorizam oduzeti pravo" na socijalnu pomoć. Na dnevnom redu vladina sastanka u nedjelju bilo je i poništenje izraelskih osobnih iskaznica članovima obitelji napadača.

Mjere se primjenjuju na Palestince s izraelskim državljanstvom, poput izraelskih Arapa i Palestinaca koji imaju prebivalište u istočnom Jeruzalemu.

One odgovaraju prijedlozima Netanyahuovih političkih partnera s krajnje desnice koji su mu omogućili povratak na vlast.

Sigurnosni kabinet je uz to odlučio olakšati izdavanje dozvola za nošenje oružja izraelskim civilima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu te istočni Jeruzalem i Pojas Gaze u ratu 1967. godine i zatim izgradio desetine naselja za 700.000 židovskih doseljenika, a koje Ujedinjeni narodi smatraju nezakonitima i zaprekom postizanju mira s Palestincima koji teže na tim područjima osnovati svoju državu. Prema Povelji UN-a palestinski narod ima pravo na samoodređenje. 

Nasilje potiče strah od nove eskalacije dok se iz inozemstva čuje sve veći broj poziva na suzdržanost.

Šef američke diplomacije Antony Blinken stigao je u nedjelju u Kairo, prvu etapu turneje po Bliskom istoku, odakle će se uputiti u Jeruzalem i u Ramalu u ponedjeljak i utorak i razgovarati o mjerama za smirivanje napetosti.

 "Spirala smrti"

Papa Franjo pozvao je u nedjelju Izrael i Palestince na dijalog u potrazi za mirom i osudio nedavno nasilje u regiji.

Nakon nedjeljne molitve Angelusa u Rimu, papa Franjo je rekao da je jako ožalošćen zbog vijesti o ubijenim Palestincima u izraelskim protuterorističkim operacijama i smrti izraelskih Židova u napadu na sinagogu u petak.

"S velikom boli slušam vijesti koje dolaze iz Svete zemlje...Spirala smrti, koja raste svakim danom, ubija ono malo povjerenja koje postoji između ova dva naroda", rekao je.

"Pozivam dvije vlade i međunarodnu zajednicu te ih molim da odmah, bez gubljenja vremena, pronađu druge puteve koji uključuju dijalog i iskreno traženje mira", dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater