MOSKVA

Putin ignorirao njemačku odluku o tenkovima tijekom posjeta Lomonosovu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski predsjednik Vladimir Putin izbjegao je u srijedu komentirati njemačku odluku o slanju tenkova Ukrajini za vrijeme posjeta moskovskom sveučilištu Lomonosovu i umjesto toga davao je studentima savjete o karijeri i odgovarao na pitanja o drugim temama. 

Njemačka najava da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu nakon višetjednih pritisaka njezinih saveznika izazvala je bijesnu reakciju ruskog ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva u Berlinu, ali predsjednik se klonio tog pitanja.

Putin, tečni govornik njemačkog jezika koji je služio u bivšoj Istočnoj Njemačkoj kao časnik KGB-a, proveo je više od sat vremena odgovarajući na pitanja studenata o raznim temama, od izgubljenih pasa do kvantne tehnologije, iako se neizravno pojavljivao i rat u Ukrajini.

Putin se obrušio na zapadne zemlje sugerirajući da neki koriste rat u Ukrajini kao izgovor za "poništavanje" ruske kulture - što je često ponavljana, ali neutemeljena tvrdnja Moskve - ali je rekao da će Rusi nastaviti uživati u Beethovenu i Bachu.

“Mi smo dio svjetske kulture”, istaknuo je.

U svojim primjedbama, Putin je tek neizravno aludirao na trenutne međunarodne napetosti, rekavši da je Njemačka "strogo govoreći" ostala pod američkom vojnom okupacijom, misleći na savezničke snage stacionirane u zemlji NATO-a.

"Velik dio onoga što se (sada) događa ima duboke korijene... Europi će biti vraćen suverenitet, ali čini se da će za to trebati vremena", dodao je.

Ranije je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Telegramu napisala da je njemačka odluka o slanju tenkova Ukrajini potvrda upletenosti Berlina u "rat koji je isplaniran unaprijed".

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je da odluka Berlina znači da odustaje od svoje "povijesne odgovornosti Rusiji" koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugome svjetskom ratu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini