KIJEV/BERLIN

Zelenskij na skupu u Ramsteinu očekuje "snažne odluke"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak će na susretu u zračnoj bazi Ramstein poručiti ministrima obrane NATO-a da očekuje "snažne odluke" saveznika, što bi moglo uključivati odobrenje slanja njemačkih tenkova Leopard Kijevu.     

Sastanak u toj bazi u Njemačkoj posljednji je u nizu skupova održanih od početka ruske invazije na Ukrajinu prije 11 mjeseci. Tamo će se razgovarati o budućim isporukama oružja, s naglaskom na njemačke tenkove Leopard 2 koje koriste vojske diljem Europe. 

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tih tenkova, a vlada Olafa Scholza zasad ga oklijeva odobriti iz straha da ne isprovocira Rusiju. 

Dio saveznika smatra da je njemačka zabrinutost neumjesna jer je Rusija već u potpunosti uključena u rat, zbog čega slanje tenkova ne bi moglo dodatno eskalirati rat. 

Ukrajina i Rusija oslanjale su se prvenstveno na tenkove T-72 iz sovjetske ere, a stotine njih uništeno je u ratu koji je Moskva započela 24. veljače prošle godine. 

"Mi zapravo sada čekamo odluku jedne europske prijestolnice koja će aktivirati pripremljene dobavne lance suradnje po pitanju tenkova", rekao je Zelenskij u video obraćanju u četvrtak navečer.

Litvanski ministar obrane ranije je rekao da će nekoliko zemalja na sastanku u petak najaviti slanje tenkova Leopard 2.

"Neke od zemalja će definitivno poslati tenkove Leopard u Ukrajinu, to je sigurno", rekao je Arvydas Anušauskas Reutersu u najavi Ramsteina, govoreći nakon pripremnog sastanka 11 zemalja u Estoniji.

Zelenskij bi na skupu trebao poručiti okupljenima kako „očekuje snažne odluke“, najavio je Litvanac. 

Američka vojna pomoć

SAD je u četvrtak najavio novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 2,5 milijardi dolara koja uključuje stotine oklopnih vozila i osnaživanje protuzračne obrane. 

Washington šalje i 59 borbenih vozila Bradley i 90 oklopnih transportera Stryker, priopćio je Pentagon. SAD je dosad ukupno izdvojio više od 27,4 milijardi dolara za vojnu pomoć Kijevu. 

Izvori iz njemačke vlade najavljuju da će pokrenuti pitanje Leoparda ako SAD pristane poslati i tenkove Abrams koji nisu bili uključeni u priopćenju u četvrtak. 

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius ranije je kazao da ne zna za bilo kakav zahtjev da Ukrajina istovremeno primi američke i njemačke tenkove.

"Nije mi poznat nijedan takav uvjet", rekao je Pistorius za njemačku televiziju ARD na pitanje trebaju li Abramsi i Leopardi biti isporučeni u isto vrijeme, što je stav koji ostavlja otvorenom mogućnost dogovora u petak.

Ukrajini su tenkovi potrebni kako bi se obranila i oslobodila okupirane teritorije te ne planira napadati Rusiju, rekao je Zelenskij za ARD u četvrtak.

"Od Washingtona do Londona, od Pariza do Varšave, čujete jednu stvar: Ukrajina treba tenkove. Tenkovi su ključni za okončanje rata. Vrijeme je da prestanemo drhtati pred Putinom i poduzmemo završni korak", napisao je savjetnik Zelenskija Mihailo Podoljak na Twitteru.

Poljska i Finska već su rekle da će poslati tenkove Leopard u Ukrajinu ako Njemačka odobri izvoz. Poljska je u petak ujutro nagovijestila da bi mogla poslati tenkove čak i ako se Njemačka usprotivi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini