WASHINGTON

Slučaj Khashoggi: Američki sudac odustao od optužnice protiv Bin Salmana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki sudac je u utorak odustao od kaznenog progona po tužbi podignutoj u Sjedinjenim Državama protiv prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Ne ulazeći u meritum stvari, sudac John Bates je rekao da ga obvezuje nedavno izneseno stajalište američke vlade po kojem "MBS" uživa imunitet od sudskog progona kao čelnik vlade na dužnosti.

Jamal Khashoggi, koji je u početku bio blizak saudijskoj vlasti a poslije je postao njezin kritičar, ubijen je u prosincu 2018. u konzulatu monarhije u Istanbulu, u Turskoj. Ubojstvo je zgrozilo međunarodnu javnost, a princ Mohammed bin Salman bio je nepoželjan na Zapadu.

Saudijske vlasti su od početka poricale njegovu odgovornost, ali ga američka obavještajna služba smatra naručiteljem ubojstva.

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz, turska državljanka i udruga Democracy for the Arab World Now (DAWN) koju je osnovala u SAD-u, podigli su građansku tužbu na američkom sudu protiv prijestolonasljednika i drugih saudijskih dužnosnika.

Krajem rujna "MBS", koji je godinama stvarni vladar monarhije, imenovan je premijerom na temelju kraljevske uredbe. Mnogi komentatori vidjeli su u tome pokušaj da ga se zaštiti od sudskog progona u inozemstvu.

Nakon Bin Salmanova imenovanja, vlada demokratskog predsjednika Joea Bidena je sredinom studenog ocijenila da on uživa imunitet. 

Ta je izjava potaknula oštre kritike. List Washington Post, u kojemu je Khashoggi bio kolumnist, optužio je predsjednika da je "okrenuo leđa temeljnim načelima slobode govora i jednakosti".

Bijela kuća je uzvratila da to pravno mišljenje "nema nikakve veze s bilateralnim odnosima" dviju zemalja.

Predsjednik Biden je u srpnju boravio u posjetu Saudijskoj Arabiji. Poslije je rekao da je u toj prigodi razgovarao s prijestolonasljednikom o Khashoggijevu ubojstvu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini