DEN HAAG

Rat u Ukrajini povećava rizik od korištenja kemijskog oružja - OPCW

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruska invazija na Ukrajinu povećala je prijetnju od korištenja oružja za masovno uništenje uključujući kemijsko oružje, rekao je u ponedjeljak čelnik svjetske organizacije za nadzor kemijskog oružja.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) pozorno prati situaciju u Ukrajini, rekao je Fernando Arias na godišnjom sastanku te organizacije.

"Situacija u Ukrajini ponovno je povećala realnu prijetnju od oružja za masovno uništenje, uključujući kemijsko oružje", rekao je Arias na sastanku u sjedištu organizacije u Den Haagu, naglašavajući važnost jedinstva međunarodne zajednice u suočavanju sa zajedničkim globalnim izazovima povezanima s mirom i sigurnošću.

Međunarodne organizacije za razoružanje poput OPCW-a, koji je 2013. dobio Nobelovu nagradu na mir, "postale su mjesta sukoba i neslaganja", rekao je. 

Arias je podsjetio Rusiju i Ukrajinu da su bile među 193 zemlje koje su se "svečano i dobrovoljno obvezale da nikada, ni u kojim okolnostima, neće razvijati, proizvoditi, nabavljati, skladištiti, transportirati ili koristiti kemijsko oružje".

OPCW je Ukrajini, na njezin zahtjev, omogućio obuku ljudi za hitnu intervenciju u slučaju kemijskih napada, rekao je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum