ISLAMABAD

Pakistan: Svrgnuti premijer odustao od marša na Islamabad

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši pakistanski premijer Imran Khan u subotu je odustao od planova za marš na Islamabad, potencijalno okončavši politička previranja usred rastućih strahova od ekonomskog sloma u zemlji s nuklearnim oružjem.

Khan, kojeg je parlament smijenio nakon izglasavanja nepovjerenja ove godine, bio je ozlijeđen iz vatrenog oružja na skupu prošlog mjeseca na kojem je pokušao dobiti potporu za nove izbore.

Bio je najavio marš na Islamabad kako bi paralizirao rad vlade, ali je zamolio svoje pristaše da se mirno raziđu nakon skupa u gradu Rawalpindiju, nekoliko kilometara od prijestolnice.

"Neću nastaviti s planom", rekao je Khan. Bio je to njegov prvi skup otkako je ranjen.

Khanova vladavina između 2018. i 2022. bila je potkopana ekonomskim padom, brutalnim ograničavanjem medija i proizvoljnim uhićenjima političkih protivnika. No u posljednje vrijeme popularnost mu je ponovno narasla, piše dpa.

Unatoč odustajanju od marša na Islamabad, Khan je najavio planove za povlačenje iz vlada dviju pokrajina kojima vladaju njegova stranka i saveznici, što je potez koji bi mogao izazvati ustavnu krizu i prisiliti na nove nacionalne izbore.

Stručnjaci kažu da politička kriza može pogoršati pakistansko gospodarstvo, koje već ima paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum