KIJEV

Kijevski samit promiče "Žito iz Ukrajine" za najranjivije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio je u subotu domaćin samita o hrani na kojem je predstavio inicijativu "Žito iz Ukrajine" u svrhu izvoza žita u zemlje najranjivije na glad i sušu čime nastoji dobiti podršku Afrike i Azije u borbi protiv ruske invazije, prenose agencije. 

Na dan kada se Ukrajina prisjeća žrtava Gladomora, masovne i namjerno izazvane gladi u doba Sovjetskog Saveza, Zelenskij je rekao da plan dokazuje da globalna prehrambena sigurnost "nije samo prazna riječ" za Kijev.

Moskva s druge strane tvrdi da ukrajinsko žito ne stiže do najranjivijih zemalja.

"To će biti jedan od najvećih doprinosa globalnoj stabilnosti - stvaran i jako potreban korak", rekao je Zelenskij. 

Objavio je da je Kijev prikupio oko 150 milijuna američkih dolara od više od 20 zemalja i EU-a za izvoz žita u zemlje kao što su Etiopija, Sudan, Južni Sudan, Somalija i Jemen. 

"Planiramo poslati najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje su najviše suočene s prijetnjom gladi i suše", rekao je Zelenskij na samitu. 

Samitu su osobno nazočili premijeri Belgije, Poljske i Litve te predsjednica Mađarske. Predsjednici Njemačke i Francuske te predsjednica Europske komisije održali su govore putem video veze.

Najavljena u Kijevu ovaj mjesec, inicijativa je dopuna sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji je omogućio nastavak izvoza ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru. 

Europski čelnici izrazili su u subotu potporu Ukrajini u povodu 90. godišnjice gladomora, masovne gladi koju je 1930-ih namjerno izazvao Staljin.

Godine 1932. i 1933. od gladi je umrlo gotovo 3,5 milijuna Ukrajinaca.

Njemački parlament u petak je odlučio definirati gladomor kao genocid. 

Rusija odbacuje takve kvalifikacije tvrdeći da je velika glad u SSSR-u početkom 1930-ih pogodila ne samo Ukrajince, nego i Ruse, Kazahstance i druge narode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater