VILNIUS

Zelenskij pozvao Europu da zadrži jedinstvo i ograniči cijenu ruske nafte

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u petak Europu da zadrži jedinstvo protiv ruskog rata i da značajno ograniči cijenu ruske nafte.

"Nema podjele, nema raskola među Europljanima i to moramo sačuvati. Ovo je naša misija broj jedan ove godine", rekao je Zelenskij u obraćanju videovezom na konferenciji u Litvi.

"Europa pomaže sama sebi. Ne pomaže Ukrajini da se suprotstavi Rusiji, ovo pomaže Europi da se suprotstavi ruskoj agresiji", dodao je.

Veći dio Ukrajine ostao je bez grijanja i struje nakon najrazornijih ruskih zračnih napada na njezinu energetsku mrežu, a stanovnici Kijeva upozoreni su da se pripreme za nove napade i opskrbe se vodom, hranom i toplom odjećom.

Vlade Europske unije bile su u četvrtak podijeljene oko toga na kojoj razini ograničiti ruske cijene nafte kako bi se ograničila sposobnost Moskve da financira rat, a Zelenskij je pozvao čelnike EU-a da dogovore najniži prijedlog od 30 dolara.

"Smanjenje cijena je vrlo važno. Slušamo o (prijedlozima da se gornja granica po barelu postavi na) 60 ili 70 dolara. Takve riječi više zvuče kao ustupak (Rusiji)", upozorio je Zelenskij. 

"No jako sam zahvalan našim baltičkim i poljskim kolegama na njihovim prijedlozima, sasvim razumnim, da se cijena ograniči na 30 dolara po barelu. To je puno bolja ideja", dodao je ukrajinski predsjednik. 

Članice EU-a u srijedu nisu uspjele postići dogovor o ograničenju cijene ruske nafte jer su zemlje podijeljeno gledale na prijedlog skupine G7 - ograničenje od 65 do 70 dolara po barelu. 

Poljska želi da gornja granica iznosi 30 dolara, uz argument da bi uz ruske troškove proizvodnje koje se procjenjuju na 20 dolara po barelu, prijedlog G7 omogućio previše profita Moskvi. Litva i Estonija podržavaju Poljsku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater