LJUBLJANA

Slovenija ne razmišlja o popuštanju, kraj ovog vala tek idući mjesec

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska vlada ne razmišlja o popuštanju protuepidemijskih mjera zbog izutetno velikog širenja omikron varijante i bojazni da će se taj trend nastaviti.

Kako je u srijedu prilikom posjeta vlade Brežicama izjavio ministar zdravstva Janez Poklukar, popuštanje mjera u sadašnjem trenutku bilo bi prerano i previše riskantno, s obzirom na to da se vrhunac ovog vala epidemije očekuje u drugoj polovici veljače.

Epidemija  je još u porastu i bilježi se 17 tisuća zaraza na dan, a zadnji tjedan hospitalizacija je bili za trećinu viša nego u prethodnom, kazao je Poklukar.

Zbog toga i povećanog broja smrtnih slučajeva u zadnjem tjednu neracionalno je sada razmišljati o relaksaciji mjera. 

To će biti moguće tek kad ovaj val prijeđe vrhunac i kad se bude trebalo dogovoriti kako dalje, iznio je ministar u izjavi novinarima.

Premda je stupanj hospitalizacije kod zaraženih omikron varijantom četiri puta niži nego kod delta soja, to bi uz sve  skokovitiji porast dnevnih zaraza moglo značiti i 300 hospitalizacija dnevno, premda je nezahvalno prognozirati kako će se to odraziti na stanje na intenzivnim odjelima, dodao je Poklukar.

Prema prihvaćenoj strategiji slovenske vlade, moguće relaksacije vezane su na ukupne kapacitete prijema teže oboljelih na intenzivne podjele covid bolnica.

U Sloveniji je u 24 sata zabilježen novi rekord dnevnih zaraza koronavirusom, bilo ih je 17.491, uz 76,3 posto pozitivnih nalaza.

U bolnicama je trenutno 670 covid pacijenata, od čega 127 na intenzivnim odjelima.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater