NAJNOVIJEMVEP

Održan sastanak budućeg Trija PREDSJEDATELJICA VIJEĆEM EU-a


Predstavnici budućeg Trija predsjedateljica Vijećem Europske unije, Rumunjske, Finske i Hrvatske - koje će Vijećem EU-a predsjedati u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020. - sastali su se u utorak u Zagrebu kako bi razgovarali o zajedničkim prioritetima predsjedanja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Uz državnu tajnicu za europske poslove Andreju Metelko Zgombić, sastanku su prisustvovali ministar delegat za europske poslove Rumunjske Victor Negrescu, državni tajnik za europske poslove Finske Kare Halonen te direktor u Glavnom tajništvu Vijeća EU-a Gábor Iván, priopćeno je.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o zajedničkim prioritetima Trija tijekom 18-mjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a te su raspravljene aktualne teme koje se nalaze na dnevnom redu Europske unije i predstojećim sastancima kao i o koracima koji se poduzimaju vezano uz pripreme za nadolazeća predsjedanja svake od članica Trija. Dogovorena je daljnja suradnja u okviru Trija, posebno na pripremi programa koji bi trebao biti usvojen na sastanku Vijeća za opće poslove u prosincu ove godine.

Rumunjska će predsjedati Vijećem od siječnja do lipnja 2019, nakon čega će predsjedanje za idućih šest mjeseci preuzeti Finska, a Hrvatska će predsjedati Vijećem Europske unije od siječnja do lipnja 2020. godine.

Sadašnji trio čine predsjedništva Estonije, Bugarske i Austrije.

Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom 'trio'. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. godine.

Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam