WELLINGTON

Novi Zeland postao korona-free, ukinut će većinu ograničenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Novom Zelandu više nema slučajeva koronavirusa i ta će zemlja ukinuti sve mjere osim ograničenja na granicama, rekla je premijerka Jacinda Ardern u ponedjeljak, čime je ta zemlja postala jedna od prvih u svijetu koja je to učinila.     

Vlada će ukinuti mjere fizičkog distanciranja u ponedjeljak od ponoći, rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

Javni i privatni događaji moći će se ponovno održavati, a trgovine, ugostiteljstvo i sav javni prijevoz moći će raditi bez mjera fizičkog distanciranja koje su još na snazi u većini svijeta.

"Premda je situacija sigurnija i bolja, još uvijek nema lakog puta u život prije covida-19, ali odlučnost i fokus na zdravstveni odgovor sada će se usmjeriti u gospodarsku obnovu", rekla je Ardern.

"Iako još nismo završili posao, ne osporavamo da ovo jest prekretnica. Zato mogu li završiti jednostavno: Hvala, Novi Zelande", poručila je premijerka.  

Ta tihooceanska država s oko 5 milijuna stanovnika nadvladala je pandemiju, dok se velika gospodarstva poput Brazila, Velike Britanije, Indije i Sjedinjenih Država još uvijek bore protiv virusa.

"Uvjereni smo da smo sada eliminirali virus na Novom Zelandu, ali eliminacija nije stvar vremena nego upornog napora", istaknula je Ardern.

Ograničenja na granicama uz izolaciju i karantenu ostaju na snazi, dodala je.

Virus je u zemlju stigao potkraj veljače, a sada više nema aktivnih slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva. Novi Zeland prijavio je 1154 zaraženih i 22 umrlih od covida-19.

Ministarstvo zdravstva međutim oprezno je s proglašavanjem pobjede nad virusom. Ističu da eliminacija ne znači da je virus "trajno iskorijenjen" nego da je zaustavljen "lanac prijenosa", u trenutku kada je zadnja zaražena osoba napustila izolaciju.

Također zemlja mora "učinkovito spriječiti ili zauzdati svaki budući slučaj uvezen iz inozemstva", dodaje se u izjavi.

Ponedjeljak je 17. uzastopni dan da nema novozaraženih u Novom Zelandu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater