PREDSJEDNIK HRVATSKOG PLIVAČKOG SAVEZA

VLADISLAV VESELICA: Vjerujem da dolaze bolji dani za hrvatsko plivanje pa tako i za klubove u Istri

| Autor: Luka JELAVIĆ
SPREMNI ZA TOKIO - Vladislav Veselica (u sredini) u društvu Marina Mogića i njegovog trenera Mate Ružića

SPREMNI ZA TOKIO - Vladislav Veselica (u sredini) u društvu Marina Mogića i njegovog trenera Mate Ružića


Neki od naših najstarijih plivačkih klubova su upravo s istarskog područja. Evo, nedavno je Plivački klub Delfin iz Rovinja proslavio 70. obljetnicu postojanja, kada je najavljena izgradnja novog bazena, što je vrlo pohvalno. Pozitivan primjer u plivačkom sportu je i djelovanje PK Pula. Definitivno ima prostora za poboljšanje infrastrukture i vjerujem da dolaze bolji dani za hrvatsko plivanje pa tako i za klubove u Istri, kaže predsjednik HPS-a

Prošla godina bila veoma uspješna za hrvatsko plivanje. Od niza dobrih rezultata, svakako treba izdvojiti one najvažnije, a među njima svakako prednjači postignuće mladog splitskog plivača Franka Grgića koji je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Budimpešti postao juniorski svjetski prvak na 800 i 1.500 metara slobodno, svjetski rekorder na 1.500 m slobodno i europski rekorder na 800 m slobodno. Na EYOF-u je Grgić također osvojio prva mjesta na 800 m i 1.500 m slobodno.

Hrvatska pliva

Dvanaest naših plivača dostiglo je norme za Olimpijske igre u Tokiju ove godine, a prednjače Matea Sumajstorčić, Franko Grgić i Marin Mogić koji su postigli A norme. Pored natjecateljskih rezultata, Hrvatski plivački savez može se pohvaliti još jednom vrijednom inicijativom, odnosno projektom obuke neplivača "Hrvatska pliva" kojega realizira HPS u suradnji sa Središnjim državnim uredom za sport te Vladom Republike Hrvatske. O tome i drugim plivačkim temama razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog plivačkog saveza Vladislavom Veselicom, koji je na toj dužnosti točno godinu dana.

- Moj primarni cilj na dužnosti predsjednika HPS je razvoj plivanja i njegovog pozicioniranja kao vrhunskog sporta u Hrvatskoj. Hrvatski plivački savez intenzivno radi na promociji plivanja i teži optimalnim rješenjima. U želji da plivanje pripada top sportovima postignut je veliki pomak upravo u prvoj godini moga mandata, od uključenja u državni proračun, preko iznimnih sponzorskih ugovora do intenzivnog komuniciranja s javnošću. Rezultati naših plivača, trenera, klubova, obitelji i svih ljubitelja plivanja, dodatan su nam poticaj kako bismo nastavili poslovati s najuspješnijim ljudima i što više promovirati plivanje, kaže Vladislav Veselica, a o najnovijem projektu dodaje. - Cilj projekta "Hrvatska pliva" je omogućiti što većem broju djece, mladih i ostalim građanima svakodnevno bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću, koja će pridonijeti očuvanju i unaprijeđenu psihofizičkih sposobnosti i zdravlja kroz stvaranje uvjeta za bavljenje sportom na cjelokupnom području Hrvatske. U tijeku je natječaj Središnjeg državnog ureda za šport, čija je svrha financijskom potporom izvaninstitucionalnim programima iz područja sporta povećati broj korisnika koji su uspješno prošli programe obuke neplivača, naučili plivati te ih potaknuti na organizirano bavljenje plivanjem. U školi plivanja djeca uče plivati na zanimljiv i zaigran način. Program se sastoji od definiranog 20-satnog sadržaja i elemenata poduke neplivača kao što su uranjanje glave i disanje u mjestu, plutanje na leđima i prsima, klizanje i skok u vodu. Osnovni cilj programa poduke neplivača je osposobiti djecu da samostalno mogu preplivati 25 metara. Program poduke neplivača HPS-a koristit će se za provedbu poduke u svim klubovima, članicama HPS-a koji će zadovoljiti uvjete natječaja Središnjeg državnog ureda za šport koji je nedavno objavljen. Ovim putem pozivam plivačke klubove diljem Hrvatske da se uključe u ovaj iznimno važan projekt i osiguraju djeci da postanu sigurni plivači.

Čelnik krovne hrvatske plivačke organizacije prati stanje u tome sportu u svim područjima Hrvatske. Boravio je i u Istri.

Velika očekivanja

- Istra je općenito vrlo razvijena regija, a i neki od naših najstarijih plivačkih klubova su upravo s tog područja. Evo, nedavno je Plivački klub Delfin iz Rovinja proslavio 70. obljetnicu postojanja, kada je najavljena izgradnja novog bazena, što je vrlo pohvalno. Pozitivan primjer u plivačkom sportu je i djelovanje PK Pula. Definitivno, ima prostora za poboljšanje infrastrukture i vjerujem da dolaze bolji dani za hrvatsko plivanje pa tako i za klubove u Istri. Posebno je važno poticati rad s mladim sportašima, odnosno plivačima, jer plivanje donosi zdravstvene, društvene i sportske blagodati, dodaje Vladislav Veselica posebno naglašavajući velike rezultate i očekivanja na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine, što je već veliki postignuće kao rezultat ogromnog napora i trud plivača i njihovih trenera.

Hrvatski plivački savez

Krovna hrvatska plivačka organizacija okuplja 56 registriranih klubova s 4.437 plivača. Najviše klubova registrirano je u Zagrebu, slijede Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska te Istarska županija, dok nešto manje registriranih plivačkih klubova imaju Varaždinska, Vukovarsko-srijemska, Zadarska te ostale županije. U Hrvatskoj natjecateljskim propozicijama udovoljavaju 32 bazena, uključujući i one od 25 m i 50 m.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum