ZAUSTAVLJANJE SPORTA

Vlada poslala Pojašnjenje odredbe o ograničenjima natjecanja i treninga u sportu: IPAK I DRUGOLIGAŠI MOGU IGRATI

| Autor: Glas Istre
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Budući da je odluka Vlade RH o "zaustavljanju sporta" zbog pandemije donijela brojne upite, stiglo je i pojašnjenje.

Nastavno na mnogobrojne upite nacionalnih sportskih saveza o tumačenju Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID –19 putem okupljanja od 27. studenoga 2020. godine. U nastavku vam donosimo pojašnjenje navedene odluke.

Točkom III. stavkom 1. podstavkom 18. donesene Odluke propisana je "zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima". Dakle, navedena odluka za individualne (pojedinačne) sportove (karate, tenis, boćanje, kuglanje, veslanje, streljaštvo, stolni tenis i sl.) dopušta iznimno treninge i natjecanja samo za vrhunske sportaše (I., II. i III. kategorije). Vrhunski sportaši (I., II. i III. kategorije) su sportaši kojima je na temelju ostvarenih rezultata izdano rješenje od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora ili Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Svi oni za izdavanje navedenih rješenja imaju javnu ovlast temeljem članka 6. stavka 4. Zakona o sportu. Napominjemo kako kod individualnih (pojedinačnih) sportova odredba nije vezana uz uzrast, pa tako kategorizacija vrhunskog sportaša može biti izdana i osobi koja je mlađa od 18 godina te isti sportaš ima mogućnost treniranja i natjecanja sukladno Odluci Stožera.

Kod ekipnih sportova (nogomet, košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo, ragbi i sl.) kategorizacija nije kriterij za dopuštene treninge i natjecanja, već su isti dopušteni onim klubovima, odnosno njihovim seniorskim ekipama koje nastupaju u 1. i 2. rangu natjecanja na nacionalnoj razini (bez obzira zove li se prvi rang 1. liga ili Premierliga, a drugi rang 1. liga, 1. B liga ili 2. liga) te juniorskim ekipama koje igraju isključivo 1. odnosno najviši rang nacionalnog natjecanja u pojedinom ekipnom sportu.

Uredba o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, ekipna postignuća u pojedinačnim sportovima tretira kao "ekipno postignuće u pojedinačnim sportovima", kao i Pravilnik o kategorizaciji vrhunskih sportaša Hrvatskoga olimpijskog odbora te se sportaši u sportovima poput boćanja, kuglanja, stolnog tenisa, tenisa, streljaštva i sl. koji su nedvojbeno pojedinačni ili individualni sportovi, razvrstavaju u kategorije, razvojne programe i slično, kao sportaši u pojedinačnim odnosno individualnim sportovima, a ne ekipnim. Potpuno ista analogija primjenjuje se i kod tumačenja odluka Stožera civilne zaštite vezano uz podjelu na ekipne i individualne (pojedinačne) sportove. Također, napominjemo kako točka VII. navedene Odluke glasi "Ako je posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave određena blaža epidemiološka mjera od mjera propisanih ovom Odlukom, primjenjuje se ova Odluka te nastavno na navedeno, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu donijeti strože epidemiološke mjere od mjera propisanih ovom Odlukom.

Zaključno, želimo istaknuti kako smo svjesni težine situacije u kojoj se propisanom Odlukom našao cijeli sustav sporta, međutim zbog neumoljivog rasta broja zaraženih i hospitaliziranih bolesnika, u suradnji s drugim resorima na razini Vlade morali smo donijeti ove teške, ali nužne mjere. S obzirom na ozbiljnost problema s kojim se suočavamo pojavom pandemije koronavirusa molimo vas za još malo razumijevanja i strpljenja te vjerujemo kako će se, ukoliko svi zajedno budemo dovoljno odgovorni u ispunjavanju svih epidemioloških preporuka, sportaši uskoro vratiti svojim redovitim aktivnostima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini