TRČANJE

TRKAČI PRKOSE SVIM NEDAĆAMA: U nedjelju će se održati 39. utrka Dan Uljanika

| Autor: Roberto CAR
ODRŽAVAJU TRADICIJU - Detalj s prošlogodišnje utrke (Snimio Dejan Štifanić)

ODRŽAVAJU TRADICIJU - Detalj s prošlogodišnje utrke (Snimio Dejan Štifanić)


Održavanje tradicije zlata vrijedi. Znaju to jako dobro članovi DSR Uljanik Maratona i - ne daju svoju utrku. U nedjelju će pulski trkači sa svojim gostima organizirati 39. utrku "Dan Uljanika". Nekadašnja ultra popularna utrka koja je u glavnoj i dječjim utrkama, kroz i oko pulskog brodogradilišta, znala okupiti i tisuću natjecatelja, još je "živa". Uljanik je "nestao", ostali su tek entuzijasti koji ga u sklopu Uljanika 1856 nastoje reanimirati, i ostala je utrka. Kao simbol Uljanika i simbol Pule.

A kad smo kod simbolike, ova 39. utrka će se održati u tjednu kad se označava 165. obljetnica Uljanika.

- Kamen temeljac pulskog brodogradilišta, onda u sklopu Austro-ugarske, položila je carica Elizabeta 9. prosinca 1856. godine, rekao je Ozren Rnjak, jedan od glavnih organizatora utrke i jedan od samo dvojice trkača koji su dosad nastupili na svih 38 utrka. - Mato Tomić i ja smo jedini nastupili na svim utrkama, a Tomić nažalost u nedjelju neće moći doći zbog zdravstvenih razloga.

Nedjeljna utrka bit će specifična po mnogo čemu, između ostaloga i po limitiranom broju trkača koji će nastupiti s pozivnicom.

- Zbog znanih mjera uslijed pandemije, broj natjecatelja limitiran je na njih 30-ak. Nastupit će članovi našeg kluba, kao i trojica rovinjskih trkača Radoš, Cestar i Javor te jedan od pobjednika ove utrke legendarni Robert Juričić. Zapravo, na stazi ćemo biti nas trojica bivših pobjednika, Juričić, Ivan Rnjak i ja, dok će četvrti, Milovan Savić, dijeliti nagrade, dodao je Ozren Rnjak.

A ostalo je u znaku tradicije.

- Start je, kao i uvijek u 11 sati. Startat ćemo "preko mosta" kod ulika i trčati 5,5 km, odnosno dva kruga unutar Uljanika, dok će na cilju biti i malo muzike, uz poštivanje svih mjera. Ove smo godine nastojali očuvati utrku, a iduće, ukoliko okolnosti dopuste, planiramo dostojno obilježiti jubilarno 40. izdanje. Želja nam je ponovno dovesti neke od bivših pobjednika ove utrke, ali i vratiti dječje utrke koje su bile njeno obilježje. Naravno, sve to uz pomoć i veliku podršku Uljanika 1856 na čelu s direktorom Samirom Hadžićem, dodao je Rnjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater