PRERASPODJELA SREDSTAVA

Sportska zajednica Grada Pule priprema model financiranje sporta tijekom krize: Sada su prioritet TRENERI KLUBOVA

| Autor: Roberto CAR

Za bilo kakvu našu odluku moramo prethodno dobiti odgovore od Hrvatskog olimpijskog odbora, Središnjeg državnog ureda za šport i, dakako, od Grada Pule. Klubovi miruju, pa su nam prioritet plaće trenera. Imamo dvije kategorije trenera, njih 37 koji su na ugovoru o radu te 29 koji su na ugovoru o djelu, rekao je Branko Uležić, tajnik Sportske zajednice Grada Pule

Zahtjevna vremena traže zahtjevne odluke. Pandemija koronavirusa zaustavila je sport u cijelom svijetu, pa tako i u Istri. Sretna je okolnost što je upravo županijski Stožer civilne zaštite bio vrlo priseban u samom početku dolaska koronavirusa u Istru te je odmah obustavljena svaka sportska aktivnost. Primjerice, Sportska zajednica Grada Pule još je 12. ožujka donijela odluku o zabrani svih aktivnosti svojih članica, sve do 14. travnja.

Taj je potez usklađen s odlukom gradskog trgovačkog društva Pula sport, o zatvaranju svih sportskih objekata i to je zasigurno značajno pridonijelo činjenici da se bolest nije proširila po Puli.

Danas, dvadesetak dana nakon donošenja tih odluka, pulski sportaši i treneri su zatvoreni u svoje domove i uglavnom putem društvenih mreža javljaju o svojim individualnim treninzima. No, nije problem samo to što nema treninga niti natjecanja, problem je i što nema više financijskih sredstava. Nema ni prihoda od članarina, od kojih se u velikoj većini pulskih klubova isplaćuju honorari trenerima koji nisu u stalnom radnom odnosu.

Stoga smo, o financijskom aspektu pulskog sporta u trenucima ove krize, porazgovarali s tajnikom Sportske zajednice Grada Pule Brankom Uležićem. Posebno jer se već naveliko razgovara o tome da se dio novca iz proračuna gradova i općina preusmjeri na nužno potrebne stvari.

- Mi smo u pripremama za racionalizaciju poslovanja, ali za bilo kakvu našu odluku moramo prethodno dobiti odgovore od Hrvatskog olimpijskog odbora, Središnjeg državnog ureda za sport i, dakako, od Grada Pule. Čekamo njihove odluke o tome što će biti s financiranjem sporta u narednom razdoblju, pa ćemo na osnovu toga donijeti neke odluke, pojasnio je Branko Uležić.

Ova pulska javna ustanova, primarno dotacijama iz gradskog proračuna, sufinancira klubove i trenere. Zasad su im isplaćena sredstva za prvi kvartal godine. Klubovima je lakše, jer sad bez aktivnosti nemaju ni troškova. Puno su veći problem treneri, posebno oni kojima je to jedini izvor prihoda.

- Dosad smo dobili sredstva iz gradskog proračuna za prva tri mjeseca i isplatili smo klubove, prema prijavljenom kalendaru natjecanja. Kako će se situacija dalje razvijati, ovisit će o odlukama ovih već navedenih tijela. Sad smo preokupirani situacijom s trenerima pulskih klubova. Tu imamo dvije kategorije trenera, one koji su na ugovoru o radu te one koji su na ugovoru o djelu. Ovih prvih imamo 37, od kojih je devet iz omladinskog pogona Istre 1961, dok trenere seniorske momčadi ne financira Grad Pula. Na ugovor o djelu imamo ukupno 29 trenera, od kojih su petorica iz Istre 1961. Sad smo upravo u fazi prikupljanja podataka o trenerima, koje nam je tražio HOO, da bi mogli napraviti projekciju plaća. To nam je sad najveći prioritet, da trenerima osiguramo plaće. Postoje različite opcije i vidjet ćemo kakva će biti odluka, pojašnjava Uležić.

Trenutno svi pulski sportski klubovi miruju, svi su tereni zatvoreni. Zasad će takva situacija biti do 14. travnja. No, s obzirom na opasnost koja je i dalje prisutna, može se očekivati da će ubrzo taj datum biti pomaknut.

- Ta će nova odluka ovisit o Stožeru civilne zaštite. Mi ćemo se, kao i kod one prve odluke, ravnati po njima. Upravo je brzina kojom se reagiralo u Puli i Istri značajno doprinijela tome da ovdje nemamo puno više oboljelih, podsjetio je Uležić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini