POREČ

Šahisti Zagreba i šahistkinje Liburnije brane naslov

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U porečkom hotelu Gran Vista u subotu počinje 30. ekipno šahovsko prvenstvo Hrvatske - I. A liga za seniore u kojoj će sudjelovati 10 naših najboljih klubova i I. liga za žene na kojoj će sudjelovati devet klubova.

U muškoj konkurenciji momčadi su sastavljene od šest igrača i nekoliko pričuva, a naslov prvaka brani sedmerostruki prvak Hrvatske Zagreb.

Najveći suparnici trebali bi mu biti šesterostruki prvak Hrvatske riječka Liburnija i Solin-Cemex, koji je sedam puta uzastopce osvajao naslov državnog prvaka.

Po prosječnom rejtingu od 2587 bodova prvi favorit je Liburnija, drugi je Solin-Cemex sa 2547, a tek treći Zagreb s prosjekom od 2521 bod.

Zanimljivo je da ova tri kluba u svojim redovima imaju po šest velemajstora, a na prvenstvu ih je ukupno 38 uz 21 međunarodnog majstora. Na I. A ligi sudjelovat će još splitski Mornar, FeritT-Osijek, Sesvete-Agroproteinka, Pula, Petar Dedlar Pepe iz Kaštel Novog, Stridon iz Štrigove i Konaki-KŽM iz Novog Virja, jedini klub bez ijednog velemajstora.

U ženskoj konkurenciji ekipe su sastavljene od četiri igračice i nekoliko pričuva, a naslov prvakinja brani riječka Liburnija koja je do sada sedam puta osvajala naslov državnih prvakinja.

Najopasnije suparnice trebale bi im biti igračice Poleta iz Buševca i zagrebačke Mladosti.

Takvu prognozu potkrepljuje i odnos prosječnih rejtinga Libirnij (2203), Polet (2149) i Mladost (2118).

Liga je skromnog sastava sa samo dvije velemajstorice i šest međunarodnih majstorica. Uz već navedene klubove na I. Ligi sudjelovat će i riječka Draga, Konaki-KŽM iz Novog Virja, Rsdnik iz Velimirovca, Kastav, Amater iz Strizivojne i zagrebački Ericsson Nikola Tesla.

Natjecat će se devet klubova jer je đurđevački Picok odusrtao.

Poredak će se određivati na temelju osvojenih meč-bodova (pobjeda donosi dva, a neodlučen rezultat bod), a tek kod diobe mjesta do izražaja će doći bodovi osvojeni u partijama.

Otvaranje i 1. kolo je sutra, a prvenstvo završava u nedjelju, drugog listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater