I JA SAM SPORTAŠ

PODCAST / TONČI STIPANOVIĆ: U Tokio idem po zlato

| Autor: Glas Istre

U novom podcastu "I ja sam sportaš" gostovao je olimpijski doprvak iz Rija i osvajač bronce s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u jedrenju u klasi Laser. Tonči Stipanović se nakon osvojene svjetske bronce u veljači vratio u Split gdje, zbog pandemije korona virusa, ne jedri po moru kako je planirao, no to ga ne ometa u pripremama jer je izradio brod u kojem „jedri“ prostranstvima svoga stanu. Iako s natjecateljske strane nije sretan što su Olimpijske igre u Tokiju odgođene zbog toga što je cijele pripreme podredio tom natjecanju te je u odličnoj formi, najavljuje kako ga to neće omesti u napadu na Olimpijsko zlato koje mu nedostaje.

Prije gotovo dva mjeseca Splićanin Tonči Stipanović osvojio je treće mjesto na Svjetskom jedriličarskom prvenstvu u klasi Laser koje se održavalo u Melbourneu.

Apsolutno sam zadovoljan svojim rezultatom pogotovo iz razloga što sam nakon Olimpijskih igara u Riju samo na jednoj regati Svjetskog kupa stao na postolje. Nekako su utom razdoblju neke druge stvari došle u prvi plan i rezultat je bio izostao. Prošle godine nakon Svjetskog prvenstva u Japanu sjeo sam sa svojim timom i odlučili smo dosta toga promijeniti. Prošla sezona završila je dosta rano, već u devetom mjesecu i imali smo mnogo vremena za pripreme te smo se najviše bazirali na fizičkoj pripremi za koju sam smatrao da mi nedostaje. Odlično sam se pripremio i konačno sam ostvario dobar rezultat i mogu reći da je taj rezultat došao baš u pravo vrijeme i vjerujem da ću sada nastaviti u tom smjeru.

Osim Stipanovića, odličan rezultat ostvario je njegov klupski kolega Filip Jurišić koji je također u klasi Laser bio deseti.

Iskreno, mi smo se nadali da će ti njegovi dobri rezultati početi dolaziti malo ranije jer već dugo Filip, Cipranin Pavlos Kontides, koji ima srebrnu medalju s OI u Londonu te je dva puta osvojio svjetsko prvenstvo u zadnje tri godine, i ja treniramo zajedno. U zadnje vrijeme Filip je počeo stvarno dobro jedriti i ovo deseto mjesto sa Svjetskog prvenstva pokazuje da je na dobrom putu i da samo tako treba nastaviti.

Prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Riju Stipanović je prije plova za odličja bio vodeći, no odlukom sudaca dobio je kaznu te je morao startati sa zadnjeg mjesta nakon čega je osvojio srebrnu medalju.

Nakon četiri godine mogu priznati i sebi i drugima da sam se malo previše zaigrao,ali stvar je bila u tome da su u gumenjaku bila dva suca te momak koji je upravljao njime nije bio svjestan da je toliko blizu nas i šteta što sudac nije primijetio da je upravljanje tog gumenjaka dovelo do sudara između mene i Australca. Dosad sam se jako grizao zbog toga, ali taman prije ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva je izašao članak ,u kojem su se predstavljali svi sudionici Svjetskog prvenstva, te se u njemu prvi puta nakon četiri godine objavilo kako baš i nije bila poštena odluka sudaca prema meni u Riju te da je upitno koliko je zlatna medalja Australca bila poštena. To me malo umirilo i drago mi je da je sada cijeli jedriličarski svijet shvatio da ta odluka nije bila pošteno, no mogu reći da mi je ta srebrna medalja sigurno najdraža u karijeri jer se za nju naporno trenira četiri godine i, bez obzira na sve, neprocjenjiv je osjećaj osvojiti Olimpijsku medalju.

Odgoda Olimpijskih igara mu s natjecateljske strane nije dobro sjela jer je u odličnoj formi, no vjeruje kako ga to neće omesti u njegovom planu, a to je osvojiti zlatnu medalju u Tokiju.

Cijele pripreme sam planirao prema Olimpijskim igrama te sam formu tempirao za tada i s ovim rezultatom na Svjetskom prvenstvu sam si dokazao da sam na pravom putu i što se mene tiče nije dobro što su se odgodile Igre, međutim vjerujem da ću se i sljedeće godine uspjeti dobro pripremiti i da ću uspjeti u svom cilju, a to je zlato na Olimpijskim igrama.

Stipanović je otkrio hoće li Olimpijske igre biti njegova zadnja regata, čime se planira baviti nakon karijere, postoji li ljepše more od Jadranskog, koje je njegovo viđenje stanja u hrvatskom jedrenju, zašto nema nijednog pravog sponzora i još mnogo toga.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater