RK POREČ

Pobjednički mentalitet ZALOG ZA BUDUĆNOST

| Autor: Mladen PILAT

Sigurno neće biti kao ranije. Ova situacija ostavit će traga i nemoguće je da bude kao do sada. Sada je vrijeme za promjene na bolje. Naš pobjednički mentalitet daje nam nade da će se kroz vrijeme sve postaviti još i bolje. Sigurno je da će se igrački kadar skroz svesti na domaće snage. Ne bojimo se te činjenice. Imamo veliku koncentraciju kvalitete u mlađim pogonima, tako da za Poreč ne treba brinuti, ističe porečka prva violina Vedran Mataija

Nakon jučerašnje odluke Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza, kojom se poništavaju sva ligaška i kup natjecanja u sezoni 2019./2020., a koja su u nadležnosti HRS-a, prestala su i nadanja rukometaša Poreča da će se prije ljeta ponovno zaigrati. Konkretno, za porečkog premijerligaša znači da neće „konzumirati“ Ligu za prvaka, koju su izborili u temeljnom dijelu prvenstva Paket 24 Premijer lige. 

Europa upitna

- Iskreno, da se ove sezone neće više igrati je i nama bilo pomalo jasno s obzirom na situaciju. Nitko nije znao kakva će se odluka donijeti. Nekako je sve vodilo u smjeru Francuza i Nijemaca, koji su proglasili prvake prema zatečenom stanju. No, HRS je odlučio poništiti prvenstvo. Što je tu je. Teško je to komentirati. Bit će zadovoljnih u krug onih koji time dobivaju još jednu šansu za popravak da ne ispadnu iz liga, dok su na gubitku oni koji su bili na korak do napredovanja. Što se tiče Poreča, mi smo puno uložili u sezonu, truda, rada, znoja. Bilo je prevrtljivo i uspjeli smo izboriti Ligu za prvaka. Čekalo nas je igranje s najboljim momčadima u Hrvatskoj, kao nagrada za sve uloženo. No, nije sada smak svijeta što je sve poništeno. Najvažnije je, ipak, da smo svi dobro i zdravo, a sve ostalo ćemo nekako prebroditi, rekao je režiser porečke igre Vedran Mataija.

Vraćajući se na odluku, odlučeno je da svi klubovi zadržavaju u narednoj sezoni 2020./2021. status u onoj ligi kojoj su pripadali na početku sezone 2019/2020, što znači da nema ispadanja iz liga, niti plasmana u viši rang natjecanja. Za natjecanja u europskim rukometnim ligama u sezoni 2020./2021. prijavit će se klubovi koji su taj status stekli na završetku sezone 2018/2019. Prema tome, Porečani su ponovno dobili priliku za nastup u EHF Kupu.

- Prvenstvo se poništava, što znači i da neće biti niti širenja liga, kao da se odlukom išlo prema zatečenom stanju. U jednu ruku je tako i bolje, s obzirom da će nakon svega biti teže funkcionirati. Više klubova u ligi, znači i više putovanja, više troškova, i dosta toga, pa i širi igrački kadar. Što se tiče Europe, mislim da ništa od toga. Jedva smo u posljednje vrijeme nekako krpali kraj s krajem, pa europske utakmice nam sada izgledaju kao veliki luksuz koji si ne možemo priuštiti. K tome, igralo bi se već u rujnu, pa je iluzorno uopće misliti o takvoj ideji dok se ne sve stabilizira. Za to će sigurno trebati puno više vremena, ističe porečka prva violina.

Pod "stabilizirati" podrazumijeva se da sve bude normalno. Treniranje, igranje, logistička i financijska potpora. Stabiliziranje podrazumijeva i igrački kadar, koji će u Poreču sigurno doživjeti određene promjene. Do druge je sezone sada gotovo pola godine. Pitanje je što će do tada biti.

- Teško je pričati sada o bilo čemu, kada se sve još uvijek pretpostavlja. Što se tiče forme, mi smo svi dobili individualne planove, treniramo kod kuće, idemo sami trčati, postoji jako dobra komunikacija, izmjenjujemo videa. Uglavnom, mislim da je većina nas spremna kondicijski se vratiti na parket i počet s rukometom, navodi Mataija. 

Vrijeme za promjene

- Dugo je sada razdoblje do nove sezone. Pitanje je što će biti u devetom mjesecu. Nadamo se da će sve ovo proći kroz ljeto i da ćemo započeti pripreme na vrijeme. Treba vidjeti kako i što dalje. Sigurno neće biti kao ranije. Ova situacija ostavit će traga i nemoguće je da bude kao do sada. No, naš pobjednički mentalitet daje nam nade da će se kroz vrijeme sve postaviti još i bolje. Bilo je tu puno toga što je trebalo mijenjati, a nitko se nije želio pokrenuti. Sada je vrijeme za te promjene na bolje. U klubu ćemo kada dođe vrijeme sjesti i dobro odvagnuti svaku činjenicu i odlučiti kako dalje. Sigurno je da će se igrački kadar skroz svesti na domaće snage. Nije bilo posljednjih sezona puno igrača sa strane, a u budućnosti ne vjerujem da će ih uopće biti. Ne bojimo se te činjenice. Imamo veliku koncentraciju kvalitete u mlađim pogonima, tako da za Poreč ne treba brinuti. Uz kvalitetni seniorski kostur momčadi, imat ćemo se s kime suprotstaviti i najboljima. Zato da zaključim, situacija nas je pogodila, kao i svih. Suočavamo se s nečim što zahtjeva veliku odgovornost i poštivanje svih mjera. Treba ipak tražiti i dobre strane kako bi se ostalo pozitivnim. Bitno je da izdržimo i na prvom je mjestu zdravlje. Rukomet je sada u drugom planu, ali razmišljamo i pričamo o njemu, a kada sve krene biti ćemo spremni prihvatiti sve promjene i snažno krenuti naprijed, zaključio je Mataija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter