STRELICA DOLE

NOVAK ĐOKOVIĆ – sportaš koji nije uspio postati bog

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija (Hina)

Ilustracija (Hina)


"Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu", zaključile su u duhu latinske poslovice nakon pomnog vijećanja vlasti Australije i protjerale najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića iz svoje zemlje. Dakle, Novak kojeg su kao antivaksera na društvenim mrežama prozvali Novaxom, nije Jupiter - bog munja i grmljavine - iako se cijelog proteklog tjedna podiže dosta buke u medijskom svijetu na njegovu temu.

Bez obzira na Australian Open i teniske uspjehe, on je ipak čovjek kojem se valja cijepiti ili snositi posljedice necijepljenja, te čija je obaveza poštovati zakone i propise zemlje u koju dolazi. Kao i vlastite države – Srbija se također treba zapitati zašto podmeće leđa političke zaštite osobi koja dijeli javnost po pitanju cijepljenja – te one u kojoj formalno živi zbog niskog poreza, a to je Monte Carlo.

Novaxov slučaj odavno je prešao granice sporta. Uz bezbrojne analize o zabrani nastupa na predstojećim teniskim turnirima za necijepljenog Đokovića, poput onog u Parizu, te na njegov budući status na ATP ljestvici, sve više je komentara koji Novaxovu dvoličnost stavljaju u širi društveni kontekst. Za razliku od ostalog, običnog svijeta, Đokoviću nije palo na pamet da bude u samoizolaciji, srbijanski mediji izmislili su najčudnovatije teorije o njegovom slučaju, dok oni pametniji u susjednoj državi radije šute nego da na njih padne kletva zbog bezobraznog tenisača. Čak ni roditelji djece s kojom se Novax u Beogradu družio kada je bio zaražen ne oglašavaju jer je u toj zemlji on svetinja "sa četiri ocila" koja se samo može poljubiti.

Zemlje Europske unije trebale bi – s osobama poput Đokovića – postupati jednako kao i Australija. Francuska je to već najavila – svi stranci koji ulaze u tu državu trebaju imati COVID potvrdu koja je tamo obavezna za sve domaće stanovništva.

Novak Đoković nije, dakle, Jupiter, bog munja i gromova, nego je u ovom slučaju ispao – vol. Koji vuče antivakserske taljige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of