PIŠE: ROBERTO CAR

Nova opcija za spas Istre 1961


Još samo sedam dana. Iduće srijede na Trgovačkom sudu u Pazinu održat će se ročište o stečajnom postupku nad pulskim nogometnim prvoligašem, Istrom 1961. Do tada se
mora deblokirati račun kluba kako bi se izbjeglo da se zbog pravomoćnih presuda koje su dobila četvorica igrača i trener Pamić Istri 1961 oduzmu bodovi. I ovako pulske nogometaše do kraja sezone očekuje grčevita borba za prvoligaški ostanak, ostanu li još i bez teško osvojenih bodova, ostanak će postati nemoguća misija. Zbog toga ta srijeda visi poput mača nad glavom pulskom klubu, pa svi razgovori o spasu kluba s Drosine kreću od tog datuma.

A razgovora o spašavanju Istre 1961 od Božića naovamo doista ne nedostaje. Prvo je u glavnoj ulozi bio predstavnik većinskog vlasnika, zagrebački odvjetnik Darko Podnar, koji je tražio kupca za većinski paket dionica Istre 1961, njih 64 posto koliko ih posjeduje američka grupacija RMI. Kao mogući kupci spominjale su se grupacije iz Švicarske i Austrije, ali do realizacije nije došlo. Nakon nove godine primat u razgovorima s potencijalnim kupcima preuzima pulski gradonačelnik Boris Miletić sa suradnicima. "Dužni smo to kako zbog činjenice da je Grad Pula manjinski vlasnik kluba, tako i zbog naših sugrađana", pojasnio je u nekoliko navrata gradonačelnik Miletić.
Razgovarao je s ruskim i talijanskim poduzetnicima, ali se najviše očekivalo od brojnih razgovora s kaštelanskim poduzetnikom Slavkom Gotovcem.

Odavao se dojam da je to gotova stvar. Da je Gotovac taj i da se samo traži način kako da mu se izađe u susret, odnosno kako da mu se omogući izgradnja šoping centra, što je Gotovac postavio kao uvjet za kupovinu Istre 1961. No, zapelo je. Gradonačelnik Miletić jasno je poručio kako ne postoji način da se Gotovcu izađe u susret. I tako, razgovori se nižu, ali pomaka nema. Vremena je sve manje, a nervoze sve više. Nije uzalud trener Istre 1961 Darko Raić Sudar zavapio: "Došli smo do zida." Igrači i trener, ali i navijači, strpljenja imaju sve manje.

I sad dolazimo do nove opcije, očito dosad držane u rezervi. Gradonačelnik Miletić u posljednjem je razgovoru za naš list spomenuo kako intenzivno traži način da deblokira račun kluba i potom osigura financije kako bi se prošao postupak licenciranja. Drugim riječima, Grad Pula će kao manjinski vlasnik pokušati, pozajmicom ili na neki sličan način, doći do potrebnih 1,5 milijuna kuna za deblokiranje računa i time kupiti vrijeme kako bi se mogao naći novi kupac većinskog paketa klupskih dionica. Pritom pomisao pada na
poznatog američkog poduzetnika i nogometnog zaljubljenika Milana Mandarića, rođenog Ličanina i nekadašnjeg vlasnika engleskih klubova Portsmouth, Leicester City i Sheffield Wednesday, a trenutno vlasnika ljubljanske Olimpije. On je u nekoliko navrata pokazao interes za kupovinu pulskog kluba, ali tek od ljeta. Dotad treba održati pulski klub na životu. I to je očito namjera odgovornih iz Grada Pule koji su, valja i to podsjetiti,
propustili priliku da se aktivno uključe u rad kluba čim se počelo nazirati da američka grupacija RMI ne planira više financirati klub, odnosno ispunjavati svoje obaveze kao većinski vlasnik. Previše su čekali da reagiraju i to sad plaćaju vremenskom oskudicom. Tik-tak, vrijeme neumitno istječe i čeka se potez pulskog gradonačelnika. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter