KOŠARKA

NIJE BILA PRVOAPRILSKA ŠALA: Prekid prvenstva Puljanke ostavlja u ELITNOM DRUŠTVU

| Autor: Ivica CEROVAC
Košarkašice Brionke Pule i sljedeće godine igrat će elitni rang (D. ŠTIFANIĆ)

Tko god poznaje hrvatske košarkaške prilike, znao je kako će čelnici Saveza gledati da se donesenom odlukom nikome jako ne zamjere. Naročito ne onima kojima ne bi trebali, komentirao je Ivan Đukić, trener Brionke Pula koja ostaje prvoligaš 

Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza donio je 12. ožujka, sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za sport, odluku o odgađanju svih košarkaških natjecanja na teritoriju Hrvatske do 1. travnja 2020. godine. Kako je u međuvremenu potres, koji je pogodio Zagreb, poprilično oštetio zgradu u Lipovečkoj ulici u kojoj se nalaze prostorije Saveza, teško je bilo za očekivati da će se s istekom tog roka, okupiti košarkaški čelnici te odlučiti što i kako dalje. Međutim, to se ipak dogodilo te je jučer održana elektronička sjednica na kojoj je donesena odluka o prekidu svih natjecanja pod ingerencijom HKS-a.

Odlučili su u Savezu, s ciljem sprečavanja širenja pandemije izazvane koronavirusom, postupiti sukladno preporuci Civilnog stožera Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te zaključiti tekuću sezonu na način da se ona poništi. U niti jednoj ligi neće se proglasiti prvak, niti određivati poredak, a svi će klubovi u sljedećoj sezoni moći nastupiti u istoj ligi čiji su sada bili članovi. Odluka je to koja će zacijelo ponajviše razveseliti one klubove koji su trebali skliznuti u niži rang, poput košarkašica pulske Brionke, koja će tako i sljedeće sezone biti dijelom najjačeg razreda hrvatske ženske košarke.

- Nije prvoaprilska šala, stiglo je u klub i službeno priopćenje, zadovoljnim glasom prokomentirao je donesenu odluku Ivan Đukić, trener Brionke Pula. - Nisam mislio da će konačna odluka biti tako brzo donesena. Smatrao sam da će si dati još neko vrijeme za razmišljanje. Usto, sjedište Saveza doživjelo je popriličnu štetu tijekom potresa te se čelnici nisu doslovno imali gdje sastati. No, očito su usprkos svim problemima bili u stalnom kontaktu, iskomunicirali manje-više sve što su trebali i brzo pronašli zajednički jezik.

Unatrag par dana, kad smo ga nazvali raspitujući se o tome nazire li se završno rješenje, Đukić je decidirano rekao da očekuje da će se prvenstvo poništiti. I bio je u pravu.

- Tko god poznaje hrvatske košarkaške prilike, znao je da će čelnici Saveza gledati da se s donesenom odlukom nikome jako ne zamjere. Naročito ne onima kojima ne bi trebali, istaknuo je Đukić. - Jedan od problema je ležao u činjenici da se trebalo donijeti zajedničko rješenje, odnosno nije moglo za košarkaše vrijediti jedno, a za košarkašice drugo. Shodno s time, nije se kod nas mogla Ragusa proglasiti prvakom, a da se to isto kod muških ne napravi sa Zadrom. Čisto sam sumnjao da će se to napraviti pored jedne Cibone, naročito u situaciji kad se još puno utakmica trebalo odigrati. Uostalom, čak je i trener Zadrana Danijel Jusup rekao da oni ne žele titulu za "zelenim stolom", ali i da je upitno kada će se natjecanje moći nastaviti u trenutačnoj situaciji te je sve vodilo prema ovome.

U prilog Đukićevom razmišljanju išao je i razvoj događaja u drugim europskim državama, barem onima koje su do sada zaključile svoja košarkaška natjecanja.

- Neke zemlje su poništile kompletno prvenstvo, dok su neke proglasile prvaka, ali u oba slučaja nitko nije ispao iz lige. Prvaci su uglavnom proglašeni tamo gdje je prvenstvo bilo pri kraju, a bodovna razlika velika te se praktički znalo tko će osvojiti naslov. Tamo gdje je situacija bila neizvjesna, od toga se odustalo, jer bi se dovela u pitanje regularnost natjecanja, a usto su se Savezi izlagali opasnosti da ih pojedini klubovi ne tuže, i to s pravom, naglasio je Đukić. - Najbolji primjer za to je njemačka ženska liga, gdje se najprije proglasio prvak, ali kad su drugoplasirana i trećeplasirana ekipa najavile žalbu na tu odluku, ona je promijenjena i sve je poništeno.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom