JEDRENJE

Na Bunarini počinje prvi tečaj škole jedrenja JK Uljanik: ULJANIKOVCI SE PRILAGODILI PANDEMIJI I RANIJE OTVORILI VRATA BUDUĆIM JEDRILIČARIMA

| Autor: Roberto CAR
NAKON ŠKOLE U JEDRILICE - Uljanikovi optimisti (Neven LAZAREVIĆ)

NAKON ŠKOLE U JEDRILICE - Uljanikovi optimisti (Neven LAZAREVIĆ)


Tečaj traje pet dana, po četiri sata dnevno. Od ponedjeljka do petka, od 14 do 18 sati. Iskustvo je pokazalo da je to najbolje pogođena satnica za djecu. Naime, održavamo tečajeve za djecu od 8 do 12 godina i potom iz te baze crpimo natjecatelje za sportsko jedrenje, rekao je trener Valter Kolić

U pravilu su škole jedrenja, odnosno ljetni jedriličarski kampovi, startali po završetku školske godine. No, ova je godina po svemu posebna. Pandemija koronavirusa preokrenula je svijet naglavačke, pa se tako već neko vrijeme na Bunarini mogu vidjeti jedrilice i trenažeri JK Uljanik koji naprosto pozivaju djecu da uskoče u njih i "zarone" u čudesan svijet jedrenja.

Škola i za odrasle

- Već mjesec dana radimo na promociji i pripremi škole jedrenja JK Uljanik, a danas krećemo s prvim tečajem, pojašnjava trener Valter Kolić koji je uz Luciju Šipura zadužen za školu jedrenja u klubu s Bunarine. - Tečaj traje pet dana, po četiri sata dnevno. Od ponedjeljka do petka, od 14 do 18 sati. Iskustvo je pokazalo da je to najbolje pogođena satnica za djecu. Naime, održavamo tečajeve za djecu od 8 do 12 godina i potom iz te baze crpimo natjecatelje za sportsko jedrenje, uglavnom u klasi optimist.

No, škola jedrenja nije namijenjena isključivo djeci. Mogu se učlaniti i oni stariji koji jedrenje doživljavaju kao rekreaciju ili zabavu.

- Imamo i drugi dio škole jedrenja, školu za odrasle. Tu ih učimo jedriti u laseru stratos, jedrilici koja prima četiri osobe odjednom. Troje polaznika škole i instruktora. Taj tečaj traje šest sati, pojasnio je Kolić.

Ovaj rani početak škole jedrenja JK Uljanik se ipak ne kosi s tradicionalnom školom jedrenja, koju klub organizira u vidu kampa.

- Ljetni kamp jedrenja organiziramo u srpnju i kolovozu, ali sad smo uvidjeli da postoji interes, pa smo krenuli ranije s ovom školom jedrenja, pojašnjava glavni trener Uljanika Dario Kliba. - Ljetni kamp je, inače, koncipiran na bazi dva tjedna rada. Imamo deset radnih dana, od 8 do 16 sati, uključujući i stanku za ručak od 12 do 13 sati. To je cjelodnevni boravak prilagođen početnicima, ali i roditeljima.

Prvenstva na ljeto

Škola jedrenja potom u klub dovodi nove članove. Upravo je ovaj pulski klub prošle i ove sezone ostvarivao sjajne rezultate u klasi optimist, pod ravnanjem trenera Darija Klibe. Koronavirus ih je zaustavio u naletu.

- Zbog pandemije je sve stalo, sva su natjecanja otkazana ili odgođena. Sad se priča da će domaća natjecanja ponovno krenuti, ali još čekamo potvrdu iz HJS-a. Vjerojatno će sva državna prvenstva zgusnuti u ova dva ljetna mjeseca, tako da će biti vrlo naporno. S druge strane, europsko i svjetsko prvenstvo za optimiste su otkazani. U startu su ih odgađali, ali kad su shvatili da jednostavno više nemaju slobodnih termina, odlučili su ih otkazati. Stoga će nam ovog ljeta prioritet biti omasovljenje članstva. Trenutno imamo 17 optimista i osam laseraša, uz one starije članove na krstašima, dodao je Kliba.

Jedrenje je covid free sport

Koronavirus je zaustavio jedrenje, ali koronavirus je i dodatno pogurao jedrenje.

- Jedrenje je proglašeno covid free sportom od strane svjetske zdravstvene organizacije, odnosno jednim od pet, šest najsigurnijih sportova. Tako da smo i tu činjenicu iskoristili da ove godine drugačije organiziramo školu jedrenja. Nismo željeli stati, pa osim što već sad stvaramo natjecateljsku bazu za budućnost, ujedno podižemo i kvalitetu uvjeta za rad. Između ostaloga, sad nam je stigao onaj famozni gumenjak koji je zbog pandemije "zapeo" u Italiji. Eto ga u hangaru, trebamo ga samo dodatno opremiti pa će biti spreman za rad, ponosno je rekao predsjednik JK Uljanik Hrvoje Markulinčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater