VELIK ODAZIV PLIVAČA

MORNAR POZITIVNIH VIBRACIJA: Održano 43. izdanje najvećeg pulskog maratona Stoja - Valsaline. Pobjednika ponovno odlučio foto-finiš

| Autor: Goran Rojnić


Talijan Ettore Nanetti i Slovenka Barbara Froehlich pobjednici su 43. izdanja najvećeg pulskog plivačkog maratona Stoja - Valsaline, u organizaciji Plivačkog kluba Pula, koji se održao na stazi dugoj 1.850 metara, a na kojem je nastupilo 238 plivača i plivačica svih dobnih kategorija, pogotovo djece koja su sa smiješkom na licu izlazila iz vode nakon što su svladala zahtjevnu dionicu.

Kao i protekle dvije godine pobjednik je odlučen u dramatičnom foto-finišu, u kojem je talijanski plivač u konkurenciji tri plivača slavio za "treptaj oka" odnosno udarca ruke u ciljnu ploču, ispred pulskih plivača Ivana Cetine i Roka Krelje. Na jednak je način Cetina prošle godine pobijedio u utrci, a ovog puta morao se zadovoljiti drugim mjestom. No mora se priznati da je zadnjih sto metara trojice plivača bilo vrlo uzbudljivo. Gotovo poravnati plivali su do samog cilja i jedino bi podizanje glave jednog od njih trojice, da bi se vidio cilj, odlučilo pobjednika. Činilo se da će Cetina, kao i prošle godine, u posljednjih 20 metara uspjeti prestići Talijana jer ubacio je u najvišu brzinu, no bilo je premalo metara za obranu naslova i branitelj naslova ovog je puta zaostao 168 tisućinki sekunde.

- Utrka je bila dobra, no bilo je valova. Bili su mali, ali su nas baš nosili prema obali, opisao je na cilju utrku Cetina. - Prošle godine sam za toliko malo pobijedio, ove za toliko malo izgubio. Smjenjivali smo se u vodstvu, na kraju nisam uopće vidio "ljevak" i sam finiš sam vidio deset metara prije kraja i to je vjerojatno odlučilo pobjednika.

I odluka o pobjednici u konkurenciji plivačica bila je zanimljiva, a slovenska plivačica slavila je s oko pet sekundi bržim vremenom ispred Dore Đukić iz Rovinja, i trećeplasirane Lane Punek koja je plivala za Poreč. Braniteljica naslova Valnea Ramljak ovog puta je stigla kao četvrta na cilj u konkurenciji plivačica.

Nesumnjivo je pobjednik jučerašnjeg maratona i Gabrijel Kapustić, plivač s invaliditetom, koji je u pratnji trenerice Aide Šehić uspješno stigao do cilja, naglasivši da čak nisu niti posljednji ušli u cilj. Valja napomenuti da su natjecatelji stigli do cilja u predviđenom vremenu maratona pa nema sumnje da su svi oni "pobjednici" a pogotovo oni najmlađi koji su na obali govorili da nije bilo teško i koji su odmah nakon maratona nastavili s igrom na obali, ali jednako tako i "stariji" rekreativci, koji guštaju u ovakvim događajima.

I dok je u akvatoriju između dva omiljena gradska kupališta bilo uzbudljivo, na obali na Mornaru brojni su se gledatelja okupili bodriti plivače. Roditelji, rodbina, ali i "obični" posjetitelji velikim su pljeskom nagrađivali plivače, a zahvaljujući brojnim volonterima PK Pule kupalištem Mornar su vladale pozitivne vibracije. Nakon dvije godine "siromašnog" maratona jučer je organizator vratio stari štih maratonu i nakon utrke organizirao zabavu za sve natjecatelje i gledatelje, uz muziku i fažo s paštom te brojnom okrjepom, još jednom dokazavši da Pula itekako cijeni plivačku tradiciju i ovakva događanja.

Rezultati

Ukupno, plivači: 1. Ettore Nanetti 21:47.111, 2. Ivan Cetina 21:47.279, 3. Roko Krelja 21:51.626; plivačice: 1. Barbara Froehlich 24:45.384, 2. Dora Đukić 24:50.384, 3. Lana Punek 25:24.415.

Plivačice, početnice: 1. Mia Kontić, 2. Veronika Tanković, 3. Petra Jančić; kadetkinje: 1. Izabela Gulan, 2. Melisa Jahić, 3. Tina Oros; mlađe juniorke: 1. Lea Fabijanić, 2. Tia Dujković, 3. Lucija Antolović; juniorke: Dora Đukić, 2. Lana Punek, 3. Nika Fabijanić; mlađe seniorke: 1. Valnea Ramljak, 2. Tea Nanetti, 3. Panagiota Pantela; seniorke: 1. Barbara Froehlich, 2. Blanka Kvaranta, 3. Tadeja Moravec; mlađe veteranke: 1. Nikolina Kuvačić, 2. Iva Rogulj Hrelja, 3. Sindi Pastrovicchio; veteranke: 1. Olivera Koprivlnjak, 2. Sonja Majher Bissi, 3. Aleksandra Benjak; starije veteranke: 1. Jadranka Jyothi Prša.

Plivači, početnici: 1. Ivor Markulinčić, 2. Mihajlo Kurunci, 3. Arne Fajon; kadeti: 1. Karlo Krčelić, 2. Oskar Melon, 3. Stefan Gojko; mlađi juniori: 1. Borna Barac, 2. Noan Bačić, 3. Noel Smailbašić; juniori: 1. Ivan Cetina, 2. Roko Krelja, 3. Dalen Jahić; mlađi seniori: 1. Ettore Nanetti, 2. Luka Vukelić, 3. Mark Miota; seniori: 1. Dalibor Janjatović, 2. Goran Ivezić, 3. Marin Pekica; mlađi veterani: 1. Ivan Turčinović, 2. Žarko Salopek, 3. Vladimir Gnip; veterani: 1. Jure Bučar, Piero Vallon, 3. Damiano Naneti; stariji veterani: 1. Boris Korbar, 2. Zlatko Bašlin, 3. Gordan Ukić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini