KARLOVAC

Miljenko Vučić nakon srebra u Dubaiju najavljuje medalju i na POI u Tokiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Atletičar s invaliditetom Miljenko Vučić, osvajač srebrnog odličja u bacanju kugle na WPA Svjetskom paraatletskom prvenstvu u Dubaiju, poručio je u četvrtak s konferencije za medije u Karlovcu, da je osvajanjem srebra na Svjetskom prvenstvu potvrdio vrhunsku formu i najavio borbu za odličje i sljedeće godine na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Župan Karlovačke županije Damir Jelić primio ga je u četvrtak u nazočnosti novinara u svom uredu, zahvalio na promociji svog Ogulina, Karlovačke županije, Hrvatske i sporta u cjelini te uručio nagradu i bon od 2.000 kuna. Pri tom je rekao da je zadivljen da je Vučić srebro osvojio sa novim državnim rekordom (14,42 metra) i što su mu samo dva centimetra nedostajala do osvajanja zlatnog odličja.

Vučić je odgovorio da je zadovoljan što je postavio novi osobni i državni rekord te je poželio bolje uvjete da bi ga, kako je rekao, "nakon Tokija dočekali na aerodromu".

Dosadašnji reprezentativac u kategoriji slabovidnih, u Dubaiju je prvi put nastupio u kategoriji slijepih osoba, ali se zbog nekoliko postotaka preostala vida natjecao s povezom na očima.

Genetski uvjetovana slabovidnost nastupila je kod 38-godišnjeg Vučića u 21. godini života, povećavala se i uzrokovala da se s rukometa prebaci na atletiku te kaže da je "sreća u nesreći" što se već bavio sportom, jer da se osobe s invaliditetom najprije bore same sa sobom, a da je bavljenje vrhunskim sportom ozbiljan je posao. Poslao je zato Vučić poruku djeci i mladima s invaliditetom i ukupnoj zajednici da je sport za njih i put socijalizacije, prihvaćanja u društvu, koji im otvara razna vrata, a ne samo ona u sportu.

Na pitanje osjeća li da je sa svojim rezultatima uzor mladima Vučić je rekao da osjeća, ali da u parasportu kod nas treba nešto promijeniti jer da nema dovoljno klubova i trenera, a da bi se mlade osobe s invaliditetom počele baviti sportom potreban im je ozbiljan rad, ozbiljni treneri, treninzi i uvjeti.

Vučić je član kutinskog kluba Odisej te ga posljednjih sedam godina trenira Mihovil Rendulić, uglavnom vikendima u Ogulinu. Klub je, kaže Vučić, osnovan za njega, ali sada već ima sedam natjecatelja od kojih su njih petoro reprezentativci, a među njima su i dva juniora. Uglavnom se financiraju sredstvima Hrvatskog paraolimpijskog odbora, uz dodatno snalaženje. Da bi postigao svjetski rezultat, Vučić je samo u prošloj godini utrošio 130.000 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter