Pulski veslači

Tandem predodređen za velike stvari: MATEJ TERLEVIĆ I LOVRE PUH IDU NA JUNIORSKO SVJETSKO PRVENSTVO

Nadamo se plasmanu u A finale, a tamo se svašta može dogoditi. Ne znamo još koliko će biti četveraca jer prijave još nisu zaključene. Mi u danas idemo u Zagreb gdje ćemo nastaviti s treninzima i onda u nedjelju, 24. ovog mjeseca, idemo direktno u Varese. Prvi nastup na Svjetskom prvenstvu imat ćemo 28. srpnja, a 31. su finala, rekao je Matej Terlević

| Autor: Roberto CAR
Pripreme za svjetsko, Matej Terlević i Lovre Puh

Pripreme za svjetsko, Matej Terlević i Lovre Puh


Matej Terlević i Lovre Puh, veslači pulske Istre, ove vruće dane "krate" napornim treninzima na Perućkom jezeru. Tamo se pripremaju za nastup na predstojećem Svjetskom juniorskom prvenstvu u Vareseu od 27. do 31. ovog mjeseca. Zanimljivo, upravo u Vareseu su nedavno u četvercu bez kormilara, uz Zagrepčane Mateja Galića i Thomasa Svena Banovića, osvojili peto mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu. Sad se ta ista posada priprema za ogled u svjetskoj konkurenciji.

Perućko jezero je stalna baza veslačkih reprezentativaca u pripremama za velika natjecanja zbog odličnih uvjeta za treninge. No, ovoga puta nije tako.

- Nisu dobri uvjeti za rad jer otkad smo došli ovdje stalno puše vjetar. Baš smo se i sami začudili te smo pitali trenera koji nam je rekao da su prema uvjetima ovo jedne od najgorih priprema u kojima je sudjelovao, rekao je Matej Terlević koji se priprema za treći nastup na velikim natjecanjima nakon što je prošle godine u četvercu bez kormilara na Europskom juniorskom prvenstvu u Munchenu nastup zaključio četvrtim mjestom u repasažu, uz peto mjesto u A finalu posljednjeg EP-a. - Cijelo vrijeme puše pa nismo odradili pola planiranih treninga na vodi. No, ono što smo ipak uspjeli odraditi nas je razveselilo. Što se tiče tehnike i "praćenja" ide na bolje. Treniramo ujutro i popodne. Ujutro obično idemo na vodu i treniramo od 90 minuta do dva sata. Prekjučer smo imali aerobni trening i odradili 20 plus kilometara, a nekad radimo dionice pa traje kraće. Popodne ili radimo tehniku na vodi ili vozimo biciklu ili pak idemo u teretanu. A išli smo i dva dana u Split jer ovdje nismo mogli ići na vodu. Bili smo u VK Mornar i trenirali u njihovoj veslaoni.

- Nadamo se plasmanu u A finale, a tamo se svašta može dogoditi. Ne znamo još koliko će biti četveraca jer prijave još nisu zaključene. Mi u danas idemo u Zagreb gdje ćemo nastaviti s treninzima i onda u nedjelju, 24. ovog mjeseca, idemo direktno u Varese. Prvi nastup imat ćemo 28. srpnja, a 31. su finala, dodao je Terlević.

Lovre Puh i Matej Terlević ove su se godine nakupili medalja na državnim prvenstvima. Seniorski su prvaci Hrvatske u dvojcu bez, a osvojili su i zlato u četvercu sa kormilarom te srebra u osmercu i četvercu bez kormilara na juniorskom prvenstvu Hrvatske.

- Na seniorskom prvenstvu je bilo jako zanimljivo. Prvo smo nastupili u dvojcu i osvojili zlato u vrlo zanimljivoj utrci. No, odmah nakon toga morali smo se pripremiti za drugu trku, u četvercu, pa nismo stigli ni ići po medalje, prisjetio se tog uspjeha, ali i izostanka stajanja na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja Lovre Puh. - Nažalost u utrci četveraca smo pokupili "raka", stali smo 15 sekundi i izgubili medalju.

Potom su na juniorskom prvenstvu osvojili tri medalje.

- Na juniorskom prvenstvu Hrvatske prvog smo dana nastupili u četvercu s kormilarom, odlično smo startali i uvjerljivo pobijedili. Potom smo u drugoj utrci, u četvercu bez, imali problema s kormilarenjem, preciznije ja sam imao, pa smo bili drugi. Nastupom u osmercu smo bili jako zadovoljni jer nam je jedan od ciljeva bio dobiti Trešnjevku i u tome smo uspjeli. Jedino Mladost, koja je bila veliki favorit, nismo uspjeli dobiti, iako smo im bili blizu, dodao je Puh koji je lani na EP-u u Munchenu u dvojcu bez kormilara osvojio peto mjesto u B finalu. Sad su na EP-u u Vareseu upoznali uvjete i konkurenciju. - Sad već znamo dobar dio konkurencije, tamo i na Bledu smo odmjerili snage s nekim ekipama i znamo što nas čeka. Imamo prednost u odnosu na neeuropske zemlje jer smo već upoznali stazu i znamo kakvi uvjeti tamo vladaju. Uvijek puše lagani vjetar, ali lijepa je staza.

Kad već znaju stazu, možda znaju i dobitnu taktiku.

- Nismo još pričali o tome, ali pošto imamo dva štrokera u čamcu, Banovića i Puha, imamo različite taktike, nastavio je Terlević. - Jedan štroker samo odradi dobar start i drži čvrsto sredinu pa pokušavamo ostati u konkurenciji, a drugi izleti što brže na startu i drži prvoga do 1000 metara, nakon čega pokušamo pobjeći konkurenciji.

Tako će ovaj tandem pulskih maturanata ovo ljeto pamtiti i po školskim i po veslačkim uspjesima. Uz brojne, naporne treninge i natjecanja stigli su maturirati, a već imaju i planove za bližu budućnost. A zanimljivo, najbolji istarski veslači znaju se, doslovce, od malih nogu. Naime, rođeni su u razmaku od 15-ak dana, a kako su tada bili susjedi, roditelji su ih zajedno šetali. Potom su se razdvojili, ali ih je veslanje ponovno spojilo. Terlević je u klub s pulske rive stigao prije pet godina, a Puh godinu kasnije.

- Maturu smo uspješno riješili, čak smo je i dobro riješili. A planovi? Idemo u Zagreb. Ja ću upisati strojarstvo, a Puh informatiku. Veslat ćemo godinu dana za Mladost, a poslije bi išli u SAD. Cilj je dobiti punu sportsku stipendiju i upisati fakultet tamo. Oni cijene veslače tako da daju te stipendije dobrim veslačima. Javljamo se fakultetima i pričamo s njima, pa ćemo vidjeti što ćemo izabrati, zaključio je Terlević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter