DIZANJE UTEGA

VIDEO / Istra nema nijedan klub, ali ima viceprvaka Hrvatske. PEROJAC ALEKSA DUDIĆ OSVOJIO TRI SENIORSKE MEDALJE

Bilo je to moje prvo pojedinačno državno prvenstvo na koje sam otišao prvenstveno skupljati iskustvo. Kao i svaki sportaš, i ja sam se, naravno, negdje u snovima vidio s odličjem, ali tri srebrne medalje su iznad svih mojih očekivanja, rekao je Dudić

| Autor: Ivica CEROVAC
U IZBAČAJU DIGAO 121 KG - Aleksa Dudić / TRI SREBRA OKO VRATA - Aleksa Dudić i trener Slobodan Čegar

U IZBAČAJU DIGAO 121 KG - Aleksa Dudić / TRI SREBRA OKO VRATA - Aleksa Dudić i trener Slobodan Čegar


Perojac Aleksa Dudić osvojio je tri srebrne medalje na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u dizanju utega za seniore, održanom u Splitu. Kako u Istri nema niti jedan klub koji se bavi ovim sportom, Dudić je nastupio kao član riječkog Kvarnera, čije je boje branio i krajem veljače na ekipnom prvenstvu Hrvatske, održanom u Zagrebu. Bio mu je to ujedno i debi na jednom službenom natjecanju u dizanju utega.

- Svaki klub predstavljaju petorica dizača čija težina nije bitna, jer nema težinskih kategorija, već se bodovi osvajaju na osnovu tzv. Sinclair koeficijenta. Odrađuje se normalno natjecanje prije kojeg se obavi vaganje, a potom svaki dizač ima pravo na tri pokušaja u trzaju i tri u izbačaju. Uzima se potom najveća podignuta težina u svakoj disciplini i težina dizača te na osnovu njihovog omjera dobijemo bodove, pojasnio nam je Aleksa Dudić. - Svih šest pokušaja bili su mi uspješni. U trzaju sam digao 90, 95 i 100 kg, a u izbačaju 115, 120 i 126 kg. Ukupno nismo uspjeli stići do medalje, jer smo imali dosta mladu momčad i na kraju smo zauzeli peto mjesto.

U Zagrebu se Dudić nije uspio popeti na jednu od stepenica pobjedničkog postolja, ali to je ispravio četiri mjeseca kasnije u Splitu, gdje je nastupio u kategoriji do 81 kg.

- Moji osobni rekordi su 103 kg u trzaju i 131 kg u izbačaju koje sam želio oboriti u Splitu, ali u tome nisam uspio jer sam pred prvenstvo doživio manju ozljedu koja me je omela tijekom priprema, pa nisam uspio trenirati onoliko koliko sam želio. Usto, na ovakvim natjecanjima uvijek je prisutno određeno taktiziranje, jer s jedne strane morate paziti da se ne precijenite s izborom težine, a s druge strane ispod oka uvijek gledate što radi konkurencija, istaknuo je Dudić.

- Bio sam svjestan činjenice da je u mojoj kategoriji neprikosnoven Goran Četković, član zagrebačkog Metalca. On je "ozbiljan" dizač koji je nastupio na Svjetskom i Europskom prvenstvu te kako stoje stvari, trebao bi biti drugi Hrvat nakon Amara Musića, ako ne računamo naturaliziranog Bugarina Nikolaja Pešalova, koji će otići na Olimpijske igre. Musić, kojeg zbog ozljede nije bilo u Splitu, nastupio je u Rio de Janeiru, a Četković je na najboljem putu da krene njegovim stopama, što je i ovom prilikom potvrdio, podigavši 122 kg u trzaju i 153 kg u izbačaju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini