ZAGREB

Hrvatski odbojkaški savez nije produžio ugovore s izbornicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski odbojkaški savez priopćio je u srijedu da nije produžio ugovore s dosadašnjim izbornicima ženske i muške reprezentacije Danieleom Santarellijem (40) i Emanueleom Zaninijem (56). 

Nakon prošlog ljetnog nastupa obje naše izabrane vrste na Europskom prvenstvu njihovi su ugovori istekli, ali je ostavljen određeni vremenski period za daljnje pregovore o mogućnosti nastavka suradnje.

Ipak, nakon nekoliko mjeseci razgovora odlučeno je da Hrvatski odbojkaški savez neće nastaviti suradnju s dvojicom talijanskih stručnjaka koji su ostavili velikog traga u periodu u kojem su bili na klupi hrvatske ženske i muške reprezentacije i kojima se u HOS-u od srca zahvaljuju na suradnji te žele svaki uspjeh u daljnjoj karijeri.

Daniele Santarelli preuzeo je klupu hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije u  jesen 2018. godine, nakon zlata izabrane vrste na Mediteranskim igrama u Taragoni. Tada je ekipu vodio Igor Lovrinov koji je neočekivano nakon uvodnih utakmica podnio neopozivu ostavku pa je reprezentaciju do zlata odveo direktor reprezentacije Frane Žanić, ujedno bivši reprezentativac i trener.

Santarellijeva karijera kretala se meteorskom brzinom. Nakon što je počeo kao asistent u Casalmaggioreu od 2010. do 2014., jednoj od najboljih talijanskih ekipa Coneglianu se pridružio 2015. godine kao pomoćnik Davidea Mazzantija. Dvije godine nakon što je Mazzanti postao talijanski izbornik preuzeo je kormilo Conegliana s kojim je nekoliko puta osvajao Prvenstvo, Kup i Superkup Italije, ali i bio europski te svjetski klupski prvak.

S Hrvatskom je uspješno debitirao u kvalifikacijama za EuroVolley 2019. godine koji se po prvi puta održavao u novom formatu u četiri države i s 24 reprezentacije. Nakon uspješnog prolaska skupine u Budimpešti u osmini finala u Ankari Hrvatska je u dramatičnoj utakmici poražena od domaćina Turske s 2-3, nakon što su naše vodile s 2-1 u setovima i nakon što je peti set završio na razliku, 16-14 za Tursku. Hrvatska je na kraju završila na 11. mjestu.

Na posljednjem EP kojem je i Hrvatska bila jedan od domaćina u Zadru prošlo ljeto, nakon prolaska skupine hrvatske su odbojkašice su izgubile neočekivano u osmini finala od Francuske 2-3, nakon što su također vodile s 2-1 u setovima, zauzevši u konačnici 10. mjesto. To je ujedno bila i posljednja Santarellijeva utakmica.

Santarelli je vodio hrvatsku reprezentaciju i u Europskoj ligi u Zlatnoj skupini dva puta osvojivši srebro. U finalu 2019. Hrvatska je u Varaždinu poražena od Češke 1-3, a 2021. u bugarskim Rusama od domaćina također 1-3.

S hrvatskom reprezentacijom Santarelli je 2019. godine osvojio 4. mjesto u Challenger kupu u Peruu, a 2020. godine na kvalifikacijama za Olimpijske igre održanim u Nizozemskoj nije se uspio plasirati u Tokio, zauzevši pretposljednje 7. mjesto.

Emanuele Zanini bio je izbornik hrvatske muške reprezentacije od proljeća 2019. godine kada je na klupi zamijenio Ivana Rančića. U svojoj bogatoj karijeri vodio je mnoge talijanske ali i inozemne klubove od kojih se mogu istaknuti velike momčadi poput Modene, Verone i Monze ali i reprezentacije Slovačke i Turske.

S hrvatskom se reprezentacijom kroz kvalifikacije uspio plasirati na Europsko prvenstvo 2021. godine, nakon što je to posljednji puta uspjelo Igoru Šimunčiću 2015. godine u Torinu kada smo bili na kraju na pretposljednjem 15. mjestu. Zanini je nakon prolaska skupine u osmini finala s 1-3 izgubio od kasnije srebrne reprezentacije Slovenije polučivši na kraju 14. mjesto (od 24 reprezentacije).

U Europskoj ligi, Srebrnoj skupini, izborio je Final Four s hrvatskom reprezentacijom 2021. godine osvojivši na kraju 4. mjesto, a 2019. godine u Zlatnoj skupini Europske lige Hrvatska je zauzela osmo mjesto od 20 momčadi.

Hrvatski odbojkaški savez po isteku ugovora s dotadašnjim izbornicima tražio je nova rješenja za klupu ženske i muške reprezentacije te će u danima koji slijede objaviti nova izbornička imena.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater