JOSHUA VS. PULEV

Hoće li jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja godine doista doći u Arenu? Razgovarali smo s osobama koje više znaju i čini se da to uopće nije nemoguće! PITALI SMO I HOĆE LI BITI DOZVOLJEN ULAZ GLEDATELJIMA

| Autor: Ivica CEROVAC, Goran ROJNIĆ

Da priča o svjetskom boksačkom spektaklu u pulskoj Areni ovoga ljeta nije samo pusta želja, doznali smo iz razgovora s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem i organizatorom borilačkih priredbi Zelgom Galešićem.

Podsjetimon na informaciju koja je danas odjeknula cijelom Hrvatskoj, a pogotovo Istrom - aktualni svjetski prvak u teškoj kategoriji i jedna od najvećih boksačkih zvijezda današnjice, Britanac Anthony Joshua, naslov prvaka bi, protiv Bugara Kubrata Puleva, mogao braniti Puli.

"Posrednik" u organizaciji ovog spektakla je Puljanin Zelg Galešić, organizator niza lokalno-regionalnih priredbi mješovite borbe i trener Trojana koji se, tijekom profesionalne karijere, borio u Londonu gdje je stekao poslovne veze. Kada se tome doda kulisa pulske Arene, onda niti gledatelji nisu "potrebni" uokolo borilišta jer bit će to mamac za sve moguće TV kuće i samo od TV prava zaradili bi se basnoslovni iznosi. A ljepše kulise od pulskog amfiteatra nema, jer bi se moderni gladijatori ogledali u "prirodnom" prostoru.

Zbog precizno definiranog ugovora o prvenstvu plasiranja vijesti, sam Galešić nije prvo mogao dati službenu izjavu za naš list, ali nije krio da je on "produžena ruka" organizatora spektakla u Puli. No, na koncu se ipak "otvorio".

- Iznimno mi je drago da je Pula ušla u uži krug kandidata za organizaciju ovog meča. Samim time je ime našeg grada i pulske Arene projurilo svjetskim medijima. Interes je ogroman, telefon mi ne prestaje zvoniti, nema tko me nije nazvao i pitao je li to što se priča stvarno istina. Na ruku nam ide činjenica što imamo svog čovjeka u timu Kubrata Puleva, Hrvata koji "gura" ovaj meč izričito prema Puli, a sad se čeka odgovor druge strane, odnosno što će odlučiti u timu Anthonyja Joshue. Svjesni smo da su u igri "veliki igrači" jer nema toga tko ne bi želio biti domaćin ovakvom meču, rekao je Galešić.

Grad Pula raširenih je ruku dočekao mogućnost da Arena bude domaćin ovom spektaklu.

- Zahvalio bih se Gradu koji nas je u potpunosti podržao i dao nam svoju maksimalnu podršku u nastojanjima da se jedan ovakav veličanstveni događaj održi u Puli. Ako ga uspijemo dobiti, bit će to jedan od najvećih sportskih događaja koji su ikad organizirani u Hrvatskoj, zaključio je Galešić, najavivši da će s nekim konkretnijim i detaljnijim informacijama izići u javnost čim za to dobije dozvolu.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić potvrdio nam je da se razgovaralo o ovom spektaklu.

- Nismo do sada o tome govorili jer, kao prvo, nismo za to ovlašteni, a nismo niti htjeli trčati "pred rudo" i učiniti eventualni krivi korak. Primarni cilj, mene kao gradonačelnika, je da se takav spektakl u pulskoj Areni zaista dogodi. Mogu samo reći da sam primio "predstavnika organizatora" i razgovarali smo o tome da se meč za svjetsku titulu dogodi kod nas, kako sada stvari stoje bez gledatelja. Objeručke sam prihvatio tu ideju. Grad Pula će učiniti sve što je pod njegovom ingerencijom da se to realizira, ali sve naravno ovisi o organizatorima takvog spektakla, rekao nam je pulski gradonačelnik, koji očekuje da će organizatori, kad se otvore granice Hrvatske, posjetiti Pulu i da će se tada kroz razgovore nešto moći konkretnije definirati.

Do sada je pulska Arena bila poprište brojnih koncerata svjetskih glazbenih superstarova, ali i iznimno praćenih sportskih događaja poput "Arena Ice Fever" u rujnu 2012. godine, kada su se igrale hokejaške utakmice, što je bio jedinstveni sportski spektakl koji je naišao na veliki odjek diljem svijeta. Uostalom, krcata Arena već je svjedočila pobjedničkim boksačkim mečevima neprežaljenog legendarnog Mate Parlova, kao i Stipe Drviša, ali nema sumnje da bi, u vremenu kada svjetski sport miruje i kada će se nogometne utakmice održavati bez gledatelja, ovakav događaj i borba za svjetsku titulu teške boksačke kategorije Pulu pozicionirao na sam vrh svjetskih destinacija.

Inače, vijest o održavanju meča za svjetsku titulu u pulskoj Areni je u sportski eter pustio predstavnik bugarskog boksača Kubrata Puleva, koji je izjavio da bi se borba za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, koji brani Britanac Anthony Joshua, mogla održati, i to pred gledateljima iako je to malo vjerojatno, u pulskoj Areni. Pulev, 38-godišnji bivši europski amaterski prvak u superteškoj kategoriji, trebao je boksati protiv Joshue na stadionu Tottenhama u Londonu 20. lipnja, no borba je odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Prošli je tjedan Britanski boksački odbor (BBBofC) objavio da se nada da će se profesionalne boksačke borbe moći nastaviti u srpnju bez gledatelja, no promotor Eddie Hearn je kazao da se Joshua pristaje boriti pred praznim gledalištem samo ako je to "jedina mogućnost".

- Dana su nam četiri tjedna da nađemo novi teritorij ako se situacija i mjere u Engleskoj ne promijene, izjavio je Pulevljev menadžer Ivaylo Gotsev, nakon razgovora s predstavnicima Joshuinog kampa, dodajući da bi se borba mogla održati u kolovozu ili rujnu.

- Razgovaramo o Hrvatskoj, tamo je jedinstveni rimski amfiteatar, Arena u Puli. Aktivni smo u tim razgovorima. Sviđa nam se ta opcija jer je u Europi, u sredini kontinenta. Sama Arena tako bi mogla ugostiti jedinstveni sportski događaj. A osim toga, bila bi to prilika i za gledatelje, uz poštivanje svih potrebnih mjera. No, mora postojati suglasje obje strane. Ne može se boksati u Bugarskoj jer Joshua neće na to pristati. On se htio boriti kod kuće, ali je zbog više sile to otpalo. Kubrat se, međutim, htio boriti i u Joshuinom dvorištu.

Tridesetogodišnji Joshua za sada se nije oglasio, a naslov svjetskog prvaka po WBA, WBO i IBF verzijama vratio je u prosincu prošle godine pobijedivši Andyja Ruiza Jr. u Saudijskoj Arabiji jednoglasnom odlukom sudaca. Joshua se najprije trebao boriti s Pulevom u Cardiffu na stadionu Principality u listopadu 2017. godine, ali tada se Bugarin, čiji je nadimak "Kobra", povukao zbog ozljede ramena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter