ZAGREB

EP karate: Hrvatska ženska reprezentacija u borbama u finalu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska ženska reprezentacija u borbama (Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak) na impresivan način plasirala se u petak u finale ekipnih borbi na 57. EP u karateu u turskom gradu Gaziantepu. 

U 1. kolu hrvatske su karatistice bile slobodne,  a u nastavku su uslijedile pobjede protiv Azerbajdžana 2-1, Švedske 2-0 i Španjolske 2-1.

Sada imaju najmanje ekipno srebro, a sutra u 18.05 prema našem vremenu očekuje ih dvoboj za naslov prvaka Europe protiv Slovačke. 

Izvrsna je bila Lea Vukoja, upotpunila Mia Greta Zorko, a završni polufinalni bod superiorno je ostvarila Sadea Bećirović. 

Protiv Azerbajdžana Vukoja je pobijedila 12-3, Sadea Bećirović izgubila 4-1, a u odlučujućem dvoboju Mia Greta Zorko je ostvarila minimalnu pobjedu za ukupnih 2-1 za Hrvatsku. 

Protiv Švedske Lea Vukoja opet pobjeđuje, sada sa  3-0. U zahtjevnom susretu Sadea Bećirović je izvukla 3-3, a onda do pobjede opet u zadnjem susretu stigla Mia Greta Zorko, svladavši švedsku suparnicu sa 2-1.

U nastavku Španjolska je ostala jedina prepreka na putu do finala. Mia Greta Zorko sada je nastupila prva, remizirala 1-1, ali se bod zbog "senshua" ili pravila prvog osvojenog boda upisao španjolskoj karatistici. I u idućem nastupu kad je Španjolka vodila 3-1 činilo se da je ukupna pobjeda jako daleko. Ali, Lea Vukoja je od 1-3 stigla do pobjede 4-3 i Hrvatska je izjednačila.  

Uslijedio je nastup Sadee Bećirović za najvišu ocjenu. Takav je bio i konačan rezultat njezine borbe - 8-1. Hrvatska je pobijedila Španjolsku 2-1.

Muška reprezentacija koja je branila naslov europskog prvaka spletom raznih okolnosti ispala je u prvom nastupu. To je zapravo bilo 2. kolo, jer su u prvom bili slobodni. Španjolska je na kraju pobijedila sa 3-1 u meču koji je trajao više od sat vremena, a uobičajeno vrijeme u ekipnom karateu je manje od pola sata. Bilo je tu prosvjeda zbog kontroverznih odluka s mjerenjem vremena, sudačkih i medicinskih dvojbenih odluka. 

Leon Tomljenović je izgubio 2-0. Jakov Bunjevac je do 16 sekundi prije kraja vodio 3-0, a izgubio 6-3. Anđelo Kvesić remizirao je 0-0, Enes Garibović na pravilo prvog osvojenog boda donio je Hrvatskoj bod u meču koji je završio 1-1. Boran Berak u potrazi za velikim bodovnim zaostatkom u petom dvoboju nije izvukao više od minimalnog poraza 1-2. 

Španjolska je u idućem kolu ispala od Grčke, pa hrvatska vrsta nije dobila mogućnost nastupa u repasažu za broncu. 

Nastupili su i sportaši u parakarateu. Danijela Topić u kategoriji K22 za sportaše s intelektualnim poteškoćama potvrdila je medalju i njezin završni nastup na rasporedu je sutra.

Toma Goatti Matijević u natjecanju osoba s intelektualnim poteškoćama u kategoriji K21 izgubio je susret za brončanu medalju, a prije toga prošao je dva natjecateljska kruga.  

U svojoj kvalifikacijskoj skupini slijepih i slabovidnih natjecatelja Josip Šteko završio je na 5. mjestu. 

Sutra se za naslov europskog prvaka bore djevojke u ekipnim borbama, Enes Garibović (-84 kg) te Anđelo Kvesić (+84 kg), dok borbe za brončano odličje imaju Boran Berak (-67 kg), Jelena Pehar (-50 kg) i Lucija Lesjak (+68 kg). 

Na EP  u turskom gradu Gaziantepu nedaleko sirijske granice sudjeluje ukupno 505 natjecatelja iz 45 zemalja. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of